Ttesty na černý kašel

Zdravím, měl bych takovej dotaz...mám podezření na Černý kašel, ale praktický lékař mi řekl, že testy budou trvat 14 dní... Na internetu jsem ale našel zmíňky o PCR testech, které by měly být rychlejší...nemáte s tím prosím někdo zkušenosti ? Vůbec nevím kde začít hledat...případně nevíte jestli se tyhle testy dělaj i někde v okolí HK ? Děkuji za každou odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění, dotaz byl až teď ke mě přesunut. V případě silného podezření na černý kašel je především na místě léčba antibiotiky hned (v případě již rozvinutých příznaků hlavně z důvodů prevence dalšího šíření nákazy ). Citlivost a výpovědní hodnota testů je u černého kašle z více příčin dost problematická a tento problém bohužel zcela neřeší ani PCR testy. Pokud tedy máte symptomy na černý kašel ukazující, doporučuji standardní odběry (sérologické vyšetření), rovnou léčbu a poté s odstupem druhé testy - teprve porovnáním 2 výsledků lze usuzovat na to, zda se o černý kašel jednalo či ne, pro samotné rozhodování o léčbě už ale tato informace samozřejmě přichází pozdě. Doporučuji tedy se po PCR testech neshánět a domluvit se rovnou na léčebném postupu s Vaším praktickým lékařem - je potřeba aby po provedení tělesného vyšetření a posouzení anamnézy rozhodl, jaká je pravděpodobnost, že o černý kašel opravdu jde...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x