Ultrazvukové vyšetření

Dobry den, rada bych znala Vas nazor na vysledek meho ultrazvukoveho vysetreni a jaky byste navrhl postup. K lekari jsem sla mimo termin preventivnich kontrol pro neprimerene silne a dlouhotrvajici krvaceni. Vysledek UTZ byl vysoke endometrium 26mm, ostre ohranicene od myometria, vpravo na vajecniku normalni nalez, vlevo susp. adnextumor vel. cca 55mm, lokalizovan na vejcovodu a za delohou, anechogenni, s pritomnosti sept. Pritomnost tekutiny v CD. Odeslana jsem byla na UTZ bricha, kde byl zaver mirna splenomegalie, steatoza jater, tekutina v CD, jinak vse v norme. Z gynekologie jsem byla odeslana na predoperacni vysetreni kvuli kyretazi k zastaveni krvaceni. Vysledek histologie z kyretaze byl benigni hyperplasticke endometrium patrne vlivem hormonalni nerovnovahy. Muj gynekolog mi doporucil hysterektomii s castecnou adnexektomii. Vzhledem k anemii, ktera byla zjistena pri predoperacnim vysetreni pred kyretazi nyni cekam, az se krev srovna. Prvni menstruace po kyretazi se nedostavila. Udajne mozna kvuli anemii, bylo to nechano bez lecby. Druha jiz byla velice silna a znovu trvala dlouho. Vzhledem k anemii mi byl nasazen Orgametril,ktery pomohl. -Htela bych vedet, zda byste take doporucil hysterektomii, ale hlavne bychchtela vedet, jestli se mam obavat neceho ohledne opakovane uvadeneho tumoru. Vim, ze nelze rici, co je to zac nez se odebere vzorek, ale chtela bych vedet, jestli se da poznat uz z UZ, zda je to jen obycejna cysta nebo neco podezreleho. Kdyz jsem mivala obcas cysty, byl popis UZ od lekare proste"cysta vlevo" nebo podobne. A za dalsi bych se rada zeptala, jestli muze takovyto tumor zpusobovat otoky celych dolnich koncetin a pribirani na vaze . Bez nejmensiho duvodu jsem zacala hodne pribirat stejnym zpusobem jako kdysi po antikoncepci, ackoliv jsem cely zivot stihla az hubena. Jeste pro upresneni - je mi 38 let, ctyri deti - tri porody (posledni trileta dvojcatka cisarem). Rodinna anamneza velmi rizikova stran gynekologickych nadoru cipku, vajecniku a rakoviny prsu (maminka, babicka, tety - vsichni bez vyjimky diagnostikovani pozitivne v pomerne nizkem veku). Ja po konizaci pred sesti lety kvuli vysledku steru CIN III, vysledek konizace nevim, ale nic se pak uz nedelo. Za vas nazor velice dekuji.z

Odpověď odborníka:

Myslím že jsem vám již odpovídal vzhledem k anamnéze a nálezu je operační řešení tou nejlepší cestou a o rozsahu výkonu se rozhodne při operaci kdy je možno použít například peroperační histologii která zaručí optimální rozsah výkonu. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: