Únava

V dubnu jsem byl v Asii (Thajsko, Filipíny) kde jsem jedl místní jídlo a nevynechal ani místní ženy. Od návratu se necítím dobře a své problémy na 99procent spojuji s touto dovolenou. Cítím se velmi unavený, mám nateklé krční mandle, trochu zvětšené uzliny jen na krku, bolí mě svaly, třesou se mi ruce a trochu celé tělo, občas cítím škubání svalů hlavně na rukou, bolí mě nohy a svaly, trochu mě bolí za krkem. Pokašlávám. Občas mám trochu průjem. Teploty nemám a neměl jsem. Zdá se mi, že někdy je to lepší a někdy horší. Byl jsem u obnovního lékaře který udělal různé testy a nic nenašel tak mě poslal na krční kde nic nenašli. Z vlastní iniciativy jsem byl na infekčním oddělení v Havlíčkově Brodě kde nic nenašli a poslali mě na kožní že by to mohlo být něco pohlavně přenosného, ale nic nenašly a všechny testy včetně HIV v pořátku. Nicméně já se cítím čím dál hůř a v místní nemocnici v Havlíčkově Brodě asi řešení nenajdou a žádné nevidí (i když se snaží). Docela z toho začímám být psychicky špatnej. Obávám se, aby nedošlo k nějakému zanedbání péče, i když třeba neúmyslnému, a neléčení nevedlo k vážným následkům. Kamarád mi řekl, že kdysi něco takového měl a že to byly nějací parazité? ale kdo ví. Nevím kam se obrátit a nebo co mám dělat. Nemám problém dojet do jiné nemocnice. Dokážete mi s tim prosím poradit a někam mě nasměrovat? Budu vděčný za každou radu. S pozdravem Pavel Vaněk

Odpověď odborníka:

Medicína se opírá o důkazy, pokud se nic nenajde, není co konkrétně léčit. Ale váš praktický lékař vás zná, každý praktik zná svoji klientelu nejlépe a snaží se svým pacientům vyhovět. Zkuste se se svým lékařem domluvit, ať vám napíše nějaká širokospektrá antibiotika, například typ cefalosporin pod názvy Xorimax, Ricefan nebo nějaký klaritromycin - Klacid, Fromilid atd. Když praktika poprosíte, že je vám fakt špatně, že byste chtěl zkusit antibiotica, tak si myslím, že vám vyhoví. I když je budete užívat tzv. "naslepo", bez diagnozy a není to úplně medicínsky správné, tak se nebojte, pro vaše tělo to nebude nijak škodlivé a pokud máte nějaké skryté bakterie, tak vám to pomůže. Další možností je, že v této exotice jste mohl chytit nějaké parazity, v naší republice nejsme na parazity zvyklí a navíc u nás není běžné laboratorní vyšetření na různé typy parazitů. Takže v dalším kroku, pokud by nepomohly antibiotica (ale myslím, že pomůžou), tak bych volila Vermox, to je jediné dostupné antiparazitikum v naší republice. Dále zkuste "vyčistit" vaše střevo, pokud budete mít antibiotica, tak si vemte ještě několikrát živočistné uhlí, pokud antibiotica mít nebudete, tak si užívejte asi 5 dní Endiaron. Na svaly doplňte hořčík, vhodné je Magne B6. Určitě možností jak vám pomoci tak zvaně symptomatickou léčbou, tj. léčbou, která léčí příznaky je několik, nebude se jednat o léčbu na přesnou diagnozu, ale vám jde především o to, aby jste se cítil zdráv, tak jako před dovolenou ať už je příčinou cokoliv. Věřím, že se zlepšíte. Existují i léky na podporu imunity, výborný je Wobenzym, na obvodě vám poradí. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: