Únava

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28 let. Už 2 roky trpím velkou únavou až vyčerpáním. Únava začala náhle, po prodělané viroze. Měla jsem tehdy před dvěma roky zvýšenou teplotu a nachlazení, to jsem si přeléčila sama paralenama, ale únava už od té doby nezmizela. Unavím se i po mírné fyz. námaze, bývám i zadýchaná. Všechna vyšetření ale vyšla v pořádku, jen při testech na mononukleozu jsem mela vysoké hodnoty na EBV. Na infekčním mi ale řekli, že je vše v pořádku. Od vánoc loňského roku se mi přidaly i bolesti svalů a kloubů (zápěstí, kotníky a kolena) Tyto bolesti jsou pouze mírného charakteru. Někdy ale, když delší dobu chodím a jsem vyčerpaná, tak mívám ztuhlá kolena a začne mě píchat pod kolenem a potom kulhám. Po odpočinku se to vrátí do pořádku, ale lehce ztuhlá kolena cítím pořád. Navštívila jsem proto revmatologa, zda se nejedná o nějaké revmatické onemocnění. Přestože Rh faktor vyšel v pořádku, navrhl mi revmatolog léčbu kortikoidy, konkrétně MEDROL,4-8mg denně. Jestli jsem to správně pochopila, tak prý mám přehnanou imunitní reakci ( ten zvýšený EB virus) a kortikoidy prý imunitu sníží. Je tento postup v pořádku? Je potřeba tak silné léky s nežádoucími účinky, když mě ty klouby bolí pouze lehce a Rh faktor je v pořádku? (jenom je problém to občasné kulhání, když mě píchá pod kolenem, ale to si myslím, že je z vyčerpání, protože mě často píchá i v boku). Stěžejním problémem je u mě ta únava, která mě velmi omezuje při každodenních činnostech. Já osobně si podle příznaků myslím, že mám chronický únavový syndrom, a lidi s touto nemocí se léčí většinou na imunologii. Revmatolog mi ale říkal, že na imunologii by mi pomocí léků imunitu zvyšovali, ale o to víc by mě prý bolely klouby. Moc tomu ale nerozumím. Když kortikoidy imunitu snižují, tak budu třeba častěji nachlazená a pak se mi únava třeba ještě zvýší. Co si myslíte o mém problému? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ny chronický únyvový syndrom se usuuje pokud se nestanoví jiná diagnosa. pokud máte EBV virosu, je pravděpodobně příčinou Vaší únavy. Léčbu kortikoidy zvažte.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
mononukleoza | Od: ja | 2.11.2010 22:41
Jani ,mám to samé jak píšeš ,taky naprostá unava ,neustále mírně zvýšené teploty,které jsou návalové jakoby chvíli tak chvíli jinak...a zadýchávám se i při mluvení...u maminky zjištěna mononukleoza...nech si zjistit taky tuto nemoc...taky jdu na krev..držím palce..
reagovat
re:mononukleoza | Od: Katka | 27.11.2013 11:41
Měla jsem něco hodně podobného, celkem už 3x. Objeví se mi to vždy cca 2 roky po nějaké zásadní změně v životě -nastoupení do nové práce, narození dětí. Po dlouhém bádání a všech možných vyšetřeních moje doktroka (a já už teď také) řekla, že je to psychického původu -moc stresu. Dostala jsem vždycky na pár měsíců antidepresiva a příznaky po čase zmizely. Psychika je mrcha, vůbec bych neřekla, že jsem v nějakém obrovském stresu, cítila jsem se celkem normálně. Ale každé tělo je jinak citlivé a někdo holt reaguje takhle. Držím palce ať to přejde.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: