Únavová zlomenina?

Dobrý den pane doktore, asi před pěti dny mě najednou začal velmi bolet nárt při došlapu. Byla jsem na rtg a výsledek je příčně plochá noha a počínající halux. Pracuji jako průvodkyně a zejména v posledních týdnech jsem nohu hodně zatěžovala chůzí po městě, někdy až pět hodin denně. Lékařka mi předepsala ortopedické vložky, nohu mám chladit. Chtěla jsem se zeptat, zda by se mohlo případně jednat i o únavovou zlomeninu, která by se na rtg neukázala nebo může být bolest opravdu způsobena tou příčně plochou nohou? Nohu mám nateklou a každý krok je velmi bolestivý. Nevím, kam bych se měla ještě obrátit. Moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den , paní Mileno, plochá noha a počínající halux vysvětluje Vaše obtíže při velké zátěži chůzi. Bolesti a otok jsou důsledkem dlouhodobého přetížení vazivových struktur nártu jak při ploché noze tak při velké zátěži. O únavovou zlomeninu se velmi pravděpodobně nejedná, RTG vyšetření bylo negativní a vyskytuje se u vytrvalostních nebo závodních běžců s objemem naběhaných 100 km a více za týden. Kromě ortopedických vložek je velmi důležitá kvalitní odpružená obuv, protože se asi pohybujete po velmi tvrdém terénu. Koupi kvalitních bot bych doporučoval konzultovat s odborníkem. Nyní se nedá nic jiného dělat, než si na chvíli - cca 3 týdny- odpočinout. Zatím aplikujte lokálně octanový zábal, na bolest Ibalgin pokud nemáte kontraindikace. S pozdravem Dr.Simon Julínek

MUDr. Simon Julínek
MUDr. Simon Julínek

Pracoviště: klinika Palas Athea

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: