Uštípnutá jednička v osmi letech

Dobrý den, syn si urazil spodní část levé jedničky teď v osmi letech, zhruba 15% zubu. Jelikož je jeho paní doktorka na dovolené, tak na pohotovosti mu to zalepili. K naší paní doktorce jdeme až 10.8. Bylo nám řečeno, že to ještě může odumřít. Při mém dotazu, zda-li to může ještě růst (pokud to neodumře), mi bylo řečeno, že se to může stáhnout dolů a celkem dobře dopadnout. Prosím, kdyby ten zub žil, může ještě trošičku dorůst? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Evo. Úrazy v časném věku vývoje zubů nejsou ničím neobvyklím a zoubky, protože jsou ještě málo mineralizované a závěsný aparát ještě není tolik vyzrálý, mají relativně velkou schopnost tyto "karamboly" ustát. Pokud jste po uražení oné části neviděli na zbylém zubu zubní nerv, tedy neprosvítala Vašemu synovi , či přímo nebyla obnažena , růžová část nervu, jež je ve středu zubu, je velice pravděpodobné, že zub nebude mít žádné následky a ještě poroste. Nicméně je třeba toto sledovat. Opravdový závěr o prognóze zubu se stanovuje až asi o 5 týdnů později, kdy lze teprv posoudit jak se zub "vzpamatoval" a zda poroste. Zejména sledujte, zda nedošlo ke změně odstínu zubu, zda nešedne/ nerúžoví.To by mohlo značit jeho odumření. S pozdravem Velebilová Hana

MDDr. Hana Velebilová
MDDr. Hana Velebilová

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Schill Dental Clinic Praha s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x