Uz štítné žlázy

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o podání vysvětlení k vyšetření štítné žlázy:štítná žláza PL -volum 6,5ml LL- volum 10 ml.Snížená echogenita parenchymu, disperzně drobné hypoechog.areály do 2 mm, bez nedozit.Zvýšená vaskularizace.Na krku reaktivní LU. Závěr: mírná struma , obraz AIT. Hypervaskularizace parenchymu Mám hyperfunkci a chtěla bych se zeptat jaké léky se na to užívají a jestli se budou muset užívat dlouhodobě? děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Jarčo, ultrazvukový nález je v zásadě dobrý, máte jen lehce zvětšený levý lalok štítné žlázy a známky chronického zánětu podle ultrazvuku. Pokud máte hyperfunkci, nasazují se zpravidla léky tlumící činnost štítné žlázy- Thyrozol nebo Propicyl, rozhodnutí je na Vašem endokrinologovi. O tom, jak dlouho je budete užívat, se ještě vůbec nedá rozhodnout, to teprve ukáže čas. Někdy je hyperfunkce déletrvající, u jiných pacientů časem vyhasne nebo se překlopí do hypotyreózy (a to je ta lepší varianta než hyperfunkce, protože se dá lépe zvládat).

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: