Uz štítné žlázy

Dnes jsem byla na uz štítné žlázy, během půl roku 5x antibiotika- zánět horních dutin, krční mandle nemám. I přes léčbu Antib. mě často bolí vkrku-bez čepů, jen zarudlé. Kouřím cca.6 cigaret denně. Paní doktorka mi vyšetření a závěr vůbec nevysvětlila, s tím, že za půl roku doporučuje kontrolu. Prosím o laické vysvětlení. Děkuji za vstřícnost. Níže popisuji zprávu z vyšetření. Děkuji Vendulka M. PL20x15x43mm objem 6,2ml LL15x10x35mm objem 2,5ml istmus 2mm Lehká asymetrie, větší PL. Parenchym isoechogenní, homogenní, difuzně s vyšší hyperemií, ale bez známek tyreoitidy. V PL centrálně hypoechog uzel s kalcif 5x4x5mm s vaskulariz po obvodu. Oboustranně na krku spíše reakt lymfadenopaties max vpravo submandibulárně 21x6mm. Závěr: nezvětšená šž, lehká asymetrie, větší PL S DROBNÝM UZLEM, KE KO V ČASE. reaktivní lymfadenopatie.

Odpověď odborníka:

Paní doktorka doporučila kontrolu za půl roku kvůli uzlíku, který našla v pravém laloku jinak normální žlázy. Uzlíky jsou shluky pomnožených buněk štítné žlázy. Je to poměrně běžný nález, k pomnožení buněk může dojít z nejrůznějjších příčin (genetika, infekce,..). Většinu uzlů jenom sledujeme v čase, pokud by začal růst, udělalo by se cytologické vyšetření vpichem tenkou jehlou k ověření vzhledu buněk. U takto malých uzlíků ale normálně sledování postačuje.
Mějte se moc hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: