Uzliny

Dobry den pred mesicem jsem si nahmatal uzliny na krku a u klicni kosti takze jsem sel na ORL. Na ORL jsem dostal pozvanku na sono krku vysledek byl nasledujici: Mirne zvetsene uzliny na obou stranach krku velikost 13 - 16 mm. Vzhled benigni. Z toho jsem pochopil ze uzliny jsou nezhoubne coz me uklidnilo ale stale jsem si nebyl jist proc jsou zvetsene takze na ORL udelali krevni testy (Jaterni testy , chemo , krevni obraz + 5 dif. Pop.) vse se vratilo v poradku . Udelal jsem 2 testy na HIV a ty take byli negativni . Testy byly udelany 6 mesicu po rizikovem chovani, ktere bylo velice nizke riziko az nulove mi bylo receno) takze diky bohu jsem si rekl. :] . Ztratil jsem na vaze asi 5 kilo coz bylo pricinou zmenou jidelnicku ted jiz dostavam svoji vahu zpatky. Jsem astmatik abych dodal a alergik na pyly. Uzliny jsou nebolestive a vice zvetsene na prave strane krku coz by mohla byt lokalizovana infekce si myslim. Posledni mesic jsem byl dvakrat nachlazeny (bolest v krku mirne asi jeden az dva dny, produktivni kasel a ryma ktera jiz ustupuje teplota jenom par dni 37.3 max. Stale zahlenen vykaslavam hleny ruzneho zbarveni ale rikal jsem si ze kdyz jsem astmatik tak telu trva dele nez se zbavy hlenu.) Moje otakzy jsou nasledujici 1) Musim se bat o svoje uzliny pokud doktorka rekla ze je vse ok? 2) K doktorce bych si mel zajit pokud by se uzliny menily? ona rekla ze jsou male a ze taky nemusim mit zadnou infekci proste chronicky zvetsene nevim co presne myslela terminem lymafaticke dite.. takze uzliny mam pouze sledovat a pripadne jit tedy k doktorovi az po te co uzliny budou menit svuj tvar? (zvetsovat se) .. 3) mohli by uzliny souviset s nachlazenim? nebo snad se zahlenenim? 4) tato otazka je komplikovana ja vim. Ale pokud je krevni obraz OK coz by znamenalo vse v normalu. Tak poznala by se nejaka zavazna imunitni choroba? ja vim ze jsou cilene odbery na CD4 a CD8 atd. ale aspon naznak ze je moje imunita slaba nebo tak. Pokud si doktorka zjistuje KO + 5 dif. pop. tak prece zkouma podtypy bilych krvinek a kdyby bylo neco spatne tak prece by to asi videla ze moje imunita je slaba nebo tak :] . To je asi vsechno dekuji za odpovedi vim ze je to dlouha otazka ale potrebuju si par veci ujasnit dekuji mnohokrat :] s pozdravem vsem doktorum :]

Odpověď odborníka:

Příčin zvětšení uzlin je velká řada příčin, které přesahují rozsah mojí odpovědi. Neuvedl jste, zda jste měl v době zvětšení uzlin horečky (svědčí většinou pro infekční onemocnění - virové, bakteriální či parazitární). Pokud testy neprokázaly žádné patologické hodnoty a uzliny se nadále nezvětšují, nebolí nebo nejsou tuhé, může to být z celkem "nezávažné" přičiny (virové onemocnění). Co se týká secifického vyšetření na CD4 A CD 8, možné to samozřejmě je, ale většinou se toto vyšetření provádí v rámci zjištění celkového stavu imunity, nikoliv jen těchto parametrů. Doporučuji vám navštívit lékaře při jakékoliv změně vašeho stavu (horečka, nechtěné ubývání na váze, další zvětšování uzlin či jejich bolest nebo tuhost, pocení...). Vzhledem k tomu, že o problematice již hodně víte, odkazuji na tento text: http://www.solen.cz/pdfs/int/2003/01/08.pdf

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x