Uzliny na krku

Dobrý den, moc bych prosila o zhodnocení mého zdravotního stavu. V lednu jsem prodělala chlam. pneu., přeléčeno antibiotiky Doxibene na 20 dní. V době léčby mi naskočily vpravo na krku bolestivé uzliny. Tyto jsem neřešila, avšak koncem února opět velké bolestivé uzliny v rozsahu kývyče, tentokrát vlevo. Zašla jsem za svou obvodní lékařkou, která mne poslala na ORL, jelikož v té době nybyl znatelný jiný infekt. Na ORL udělány testy toxoplazmóza, mononuklóza, KO... Vše v pořádku. Byla jsem odeslána na UTZ: mnohočetné reaktivní uzliny vlevo za kývačem, do 19mm max., zachován oválný tvar a hilová kresba, menšší LU do 10mm pre a retroariku. Paket LU před kývačem vlevo do 10mm. Nadklíčky a pr. strana zcela volné, UZ štítnice, podčelistních, příušních žlýz zcela nor. V době zltrazvuku byla uzl. ještě hmatné, nyní se ztratily a vytvořila se pouze jedna trochu bolestivá malinká uzlinka, ale teď mám asi týden zahleněný dráždivý kaěl, tak jsem to přisuzovala tomu. Přesto mne pan doktor ORL odeslal na probatorní extirpaci do nemocnice. Mám nastoupit 17.5. Má otázka zní, zda je nutné toto vyšetření, pan doktor si sám nebyl zcela jistý, říkal, že jde o jakousi jistotu, aby jsmě věděli, co to způsobuje. Má otázka tedy zní zda tento zákrok podstoupit, když se vlastně všechny uzliny krom té jedné skoro ztratily. Můžou ještě souviset s chlam. infekcí? Jdu ještě na kontrolní odběry, po těch posledních byly ještě aktivní. Může s uzlinama nějak souviset bolest a bílé skvrny na hranách jazyka? Nikdo neví oč se může jednat. Jazyk viděla obvodní lékařka, zubní, paradentolog i ORL lékař a nikdo neví. Moc díky za odpověď, Petra.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, když ani lékaři na pohled a po vašem podrobném vyšetření "nic neví", myslíte, že já na dálku mohu něco více? Prosím, podstupte tu navrhovanou probatorní extirpaci, je to opravdu jediná možnost, jak určit, co přesně vám zvětšení uzlin způsobuje. Jejich vzhled není sice tak dramatický, ale jejich počet je již veliký a to že se objevují a zase mizí, nic neznamená. Excize se dělá v lokálním umrtvení, nic neucítíe a za tu jistotu to stojí - budete potom moci být léčena "na míru " tomu, co tam v laboratoři naleznou. Ostatní je ve fázi dohadů a přece byste se nechtěla s uzlinami trápit moc dlouho nebo ev. něco zanedbat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: