Verbetra prominens

Dobrý den, mám prosbu. Zhruba před rokem jsem absolvovala kolečko ORL, RTG krční páteře, vyšetření jícnu a žaludku kvůli opakovaným problémům s krkem... měla jsem neustále pocit zahlenění a knedlíku v krku. Souviselo to pravděpodobně hodně s psychickým stavem, na jaře jsem začala brát antidepresiva a zdravotní stav se postupně zlepšoval, jak fyzický, tak psychický. Nyní jsem těhotná, fyzicky v pořádku, všechna laboratorní vyšetření také. V prosinci a lednu mne potrápila viroza, běžná, nicméně v těhotenství se těžko léčí. Byla jsem se synem na ORL, a zeptala se, zda by mi něco neporadil na přetrvávající rýmu a bolest v krku. Podíval se, poradil, ale řekl mi také, že je u mne patrný obratel C7, který je jakoby vyklenutý dovnitř do krku - je to patrné na zadní stěně, při pohledu do zrcadla - palpačně ověřil, že jde o kost. Je možné, že je to způsobeno tím, že mám poškozenou krční páteř? Jde o nějaké degenerativní změny? Nijak mne to netrápí, mám pocit, že se to nemění, je to stále stejné. V první chvíli mne vyděsila otázka, zda jsem kuřák, což nejsem... nemám ani problémy s jídlem, trávením, potíže s polykáním pouze z důvodu neustálého chronického zahlenění... Chtěla bych se jen ujistit, že není třeba se znepokojovat. S krční páteří potíže mám od doby, co mám malé děti, zvláště druhý syn, který vážil v půl roce 10 kg a byl odkázán samozřejmě pouze na nošení v náručí, spaní s dětmi ve společné posteli, často musím nosit ortézu... ale jiné problémy nemám.. žádné bolesti hlavy, žádný kašel, nic. Lékař mne uklidňoval, prohlédl. Před půl rokem jsem absolvovala i RTG krční páteře, kde byly zhodnoceny lehké degenerativní změny, ale vše bylo v normě. Předem velmi děkuji za váš čas a odpověď. Musím přiznat, že velkou roli v mých zdravotních problémech hraje problém s chronickou úzkostí... :-(

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejde rozhodně o nic vážného, vertebra prominens je pouze popis postavení obratle - vaše prolémy jsou rozhodně hodně psychické, léčení je nutné /léky na úzkosti/ a jak vidíte i ůčinné. Zkuste do svého života vnést více pohody, relaxujte - jak vám to děti dovolí, dopřejte si nějaký čas JEN pro sebe /cvičení, pokec s kamarádkami, jogu, taichi -cokoli, co vám udělá radost - hlavně PRAVIDELNĚ /aby se měla duše na co těšit/ a uvidíte, že se vše zlepší. Pokud by problémy přetrvávaly, šla bych se poradit na psychologii nebo psychiatrii, pohovor s lékařem nebo psychoterapie dobře uvolnuje stres, který je schovaný v těle. "Knedlík v krk" je vlastně projevem něčeho, co nemůžete nebo nechcete vyslovit nahlas a s tím je spojený chronický stres, který může úzkost vyvolávat. Metody psychologů by vám měly účinně pomoci tento problém odstranit. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: