Virový zápal plic, po 14dnech znovu!

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor nebo radu. Na konci srpna 2015 jsem navštívila OL s tím, že mám 3dny suchý, dráždivý kašel, ve dne i v noci a teplotu jen do 37,2st., na to mi OL předepsal Rovamycine (pouze po poslechovém a CRP vyšetření ). Po týdnu užívání jsem šla k OL znovu, že se můj stav nijak nezlepšil, tak jsem byla poslána na RTG a na plicním mi bylo sděleno, že prodělávám virový zápal plic. Nasadili mi další ATB, Augmentin+Prednison a inhal.lék Relvar. Po 14 dnech byl prý RTG v pořádku, ale já jsem měla stále dráždivý kašel a silnou, hustou rýmu. Byla jsem ještě na krčním a tam žádný nález. Tak mi plicní Dr.řekl, že to samo odezní a mám ještě užívat Relvar, ten jsem tedy užívala ještě 14dní. Na konci užívání léku Relvar jsem dostala teplotu do 37,5 a znovu se zhoršil suchý kašel, za 3 dny na RTG opět zápal plic a další ATB+kortikoidy... Nyní jsem skončila s užíváním kortikoidů a mám ještě na ATB, kašel se zlepšil, ale stále je kašlání namáhavé. Tak bych se chtěla zeptat, co můžu dělat, abych se úplně vyléčila, zda je možné, aby se mi zápal plic v tak krátké době vrátil, jestli je správný postup lékařů, nasazovat na virový zápal plic ATB a jestli je možné, že mi další zápal plic způsobil lék Relvar, kde je zánět plic napsán v nežádoucích účincích?? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Při první návštěvě jste zřejmě dostala antibiotika zbytečně, protože se domnívám, že při uvedených obtížích se nejednalo o zápal plic. Navíc ani při provedení rentgenu plic s nálezem "virový zápal plic" se domnívám, že se nejdná o správnou diagnózu a otázkou jsou i nasazená antibiotika. Takto dlouho trvajícím kašlem se může projevovat černý kašel, ale příčiny mohou být i další. Doporučuji navštívit plicní ambulanci, kde vás řádně vyšetří a stanoví diagnózu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: