Vitamín d

Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. Má 1,5 roční dcera (81cm, 11,5kg) má ještě otevřenou fontanelu (cca 1x1cm). Při pravidelné prohlídce (18M) mi pan doktor předepsal jednorázovou dávku vitamínu D (1x300KU), která by se měla prý uvolňovat během následujících 3 měsíců. Chtěla bych se zeptat, zda je to nutné - není tato jednorázová dávka příliš? Nestačilo by podávat např. Vigantol 1-2 kapky denně, tak jak to bylo v prvním roce? Ještě doplním, že dcera měla po narození fontanelu otevřenou cca 2x2cm a i rozestouplý sagitální šev (cca 0,5cm). Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velká fontanela se uzavírá do dvou let věku. Pokud probíhá uzavírání pomaleji nebo z jakéhokoli jiného důvodu, je možné vitamín D podat, klidně v podobě, jakou pan doktor předepsal. Dcerce to neuškodí (dávka je správná, opravdu se vitamín D z tohoto přípravku spotřebovává postupně, jako byste každý den dávali jednu nebo dvě kapičky) a zejména z hlediska dodržení dávkování je to jistě jednodušší.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: