Vliv kouřeni během kojení na psychiku dítěte

Dobrý den, mám 2,5 letou dceru a tříměsíční miminko. Má starší dcera se k miminku chová velmi pěkně, ale sama je velmi z nové situace rozhozená. Začala se počůrávat, je častěji plačtivá, úzkostná a nebo velmi zlobí, aby na sebe upoutala pozornost. Před porodem byla na mě velmi závislá. Byla první dva roky výhradně se mnou. Vím, že je to vše reakce na narození miminka, že již není ta jediná a nemám na ni tolik času, přesto mi připadá, že její reakce na vzniklou situaci je výraznější a že to snáší hůře než ostatní. Dceru jsem kojila rok a 2 měsíce, bohužel jsem po čtvrtém měsíci kojení začala kouřit a nedokázala přestat do konce kojení. Množství bylo různé občas 10 cigaret denně, někdy 1–2 denně. V těhotenství jsem vůbec nekouřila. Chtěla bych se zeptat, zda by mohlo toto kouření ovlivnit psychickou odolnost mojí dcery do budoucna – že je tím úzkostnější a hůře bude zvládat stresy v budoucnu? Dekuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nyní na vaši dceru zřejmě nejvíc psychicky působí narození sourozence, čímž se dostala do úplně nové a nezvyklé situace. Kouření během kojení jistě nebylo prospěšné, ale nedomnívám se, že by významným způsobem ovlivnilo psychickou odolnost dcery do budoucna. Zkuste se obrátit na dětské odborníky, pokud budete mít pocit, že dcera se s vzniklou situací obtížně vyrovnává a reaguje neadekvátně.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: