Vliv antikoncepce na psychiku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce na psychiku. Poslední dobou (asi tak dva týdny) jsem neustále smutná. Nedokážu si dost dobře vysvětlit, proč to tak je. Na konci srpna se budu vdávat. Se snoubencem jsme spolu již 6 let (můj první vážný vztah), vztah je idylický, když ho porovnám se zkušenostmi kamarádek, řekla bych až perfektní. V minulosti, asi před 4 lety, jsme měli jeden problém, kdy jsem mu přišla na jeho e-mailovou korespondenci s jeho bývalou, která nebyla zrovna nevinná. Jsem si sice jistá, že k ničemu víc nedošlo, bydlí na druhém konci republiky a je nepravděpodobné, že by se viděli, nicméně mě to tehdy dost nahlodalo. Vlastně jsem se s ním málem rozešla. Od té doby je ale vše v pořádku, i když určitá nejistota ve mě přetrvává. Poslední dobou se mi pořád honí hlavou tyto negativní myšlenky, dále i jiné věci, co mi vadí (nedaří se mi zhubnout, chtěla bych přestat brát antikoncepci, ale zatím se bojím,...) a to u mě asi způsobuje ty smutky. Nejdřív to bylo vždycky tak, že jsem ty nálady měla třeba v práci, ale doma, až snoubenec přišel z práce, už ne. Dneska je to ale extrém, nedokážu se už usmát ani před ním. Za jiných okolností bych si myslela, že to je nějaký podvědomý strach z toho velkého kroku (svatby), ale jsem si jistá, že ne. Znám se, běžně mám strach dělat velká rozhodnutí, ale o tomhle jsem nikdy ani na chvíli nezapochybovala. Proto si říkám, jestli to nemůže být způsobeno právě tou antikoncpcí. už dřív jsem mívala podobné stavy, dočasně jsem antikoncepci vysazovala, ale nikdy se nedalo vypozorovat, jestli to bylo způsobeno jí nebo ne. Máte s tím zkušenosti? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Hormonální antikoncepce může u disponovaných osob změny nálady působit, vlastně je to jakési "prodloužení" normy- určité změny emotivity ženy vnímají i v neovlivněném menstruačím cyklu. Někdy pomůže změna typu kontraceptiva. Možné ale je, že se Vám sumuje tato skutečnost s depresivní periodou. Podstatou je změna rovnováhy mozkových přenašečů, žádná "příčina" tedy nemusí být patrná. Velmi bych doporučovala zahájit léčbu moderními antidepresívy. Neublíží Vím, naopak Vaši imunitu a psychiku ochrání. Moc a moc přeji šťastný začátek rodinného života..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: