Vracející se nemoci horních cest dýchacích.

Dobrý den. Už o začátku Únoru mě trápí opakující se onemocnění horních cest dýchacích už mam po šesté od počátku onemocnění, které doprovází, pocit otoku v krku bez větší bolesti, ale za to s velice problémovým polykáním. Dále k tomu mám lehký kašel a rýmu. A vždy mírně zvýšenou teplotu, pocit nechutenství a únavy. Kdyby to mělo být jednou za půl roku ale, já to mám s mírnými přestávkami už čtvrtým měsícem. Původně jsem byl léčen obvodní lékařkou antibiotik doxybene, ale nedobral jsem je celé jelikož jsem po nich měl značné zažívací obtíže, takže lékařka dál pak zvolila podpůrnou léčbu bohužel ta téměř nezabrala a po dvou měsících mě poslala k lékaři který se specializuje na dýchací cesty, prodělal jsem rdg jícnu ( krku ), ultrazvuk a výtěry. Výtěry už od počátku ukazují hemofila v krku kterého se nelze zbavit podpůrnou léčbou. Nicméně ani pan doktor si se mnou nevěděl rady takže jsem skončil na imunologii kde mně před týdnem odebrali krev na rozbor na imunologické vyšetření do HK. A však výsledky budou až v druhé polovině května. Jinak nejsem na nic alergický a vzhledem k náročné duševní práci beru pravidelně Welbutrin a Concor. A moje otázka zní je běžné že když mám hemofilus tak mně to může takto oslabit imunitu že mam opakující se nemoci, vždy něco mezi chřipkou a anginou? A je běžné že mam špatné polykání a pocit otoku v krku i když právě nejsem nemocen? A poslední napadá vás prosím, nějaká diagnoza co by mně mohlo být, nebo co by se dalo ještě zkusit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hemophilus influenzae může být i běžnou součástí dýchacích cest člověka, takže neznamená , že pokud byl nalezen v kultivaci je automaticky příčinou Vašich obtíží. Pokud ale klinicky máte problémy, zkusila bych jiné antibiotikum dle citlivosti a přeléčila bych Vás. Důležité je , že je abyste podsotupil ORL vyšetření, dále by měl být vyloučen gastroezophageální reflux. Dle výsledků imunologických testů bych pak volila další postup - léky na posílení sliznicční imunity. Doplnila bych i alergologické vyšetření , i když nemáte typické alergické projevy. Posílit slizniční imunitu můžete probiotiky, Colostrem, pravidelně klokterjte Vincentku.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Krev
Články: Krev
Krev je vazká červená...
Víte, co je to šestá nemoc?
Články: Víte, co je to šestá nemoc?
Šestá nemoc je dětské...
Červená skvrna od klíštěte může ukazovat na Lymeskou borreliózu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: