Vřídek na děložním čípku

Dobrý den, letos mi bude 23 let. Na gynekologii jsem začala chodit v patnácti letech a už tehdy mi doktor zjistil vřídek na děložním čípku. Řekl mi, že je to celkem běžné, tak jsem se tím dál netrápila. Jenže časem jsem začala častěji špinit. Někdy dokonce celkem silně. Navíc pohlavní styk je pro mě bolestivý. Beru HA. Pan doktor mi řekl, že s tímto mým stavem nechce nic dělat, dokud jsem nerodila. Doporučili byste mi nějakou léčbu? Mohla bych mít po ní děti? Je pro mne vhodná konizace děložního čípku? Můj stav mi velmi vadí, ale zase bych nerada riskovala, že nebudu mít děti. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba vřídku na čípku se odvíjí od jeho velikosti a hlavně od cytologického nálezu (tj.toho, jaké jsou tam přítomny buňky). Konizace se v takovém případě provádí, pokud je nutná z hlediska cytologického nálezu (při riziku rakoviny čípku). Vřídek na čípku obvykle neovlivňuje možnost mít děti, konizace tomu také obvykle nebrání. Krvácení nemusí s vřídkem souviset (existuje také tzv.krvácení z průniku - hormonálně způsobení krvácení cca v polovině cyklu při užívání HAK, či krvácení po styku v důsledku mechanického poškození poševní stěny - vůbec nemusí jít o žádné násilí,stačí drobná oděrka). Nyní je vhodné dbát na bezpečný sex (pokud nemáte stálého partnera, používat kondom, před stykem a po styku se omýt a vymočit), vyloučit jakékoli gynekologické infekce včetně kvasinkové, snažit se nemít příliš bujarý sex, co se týče možného poškození poševní stěny.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
vřídek | Od: Katka | 13.12.2009 15:40
Já mám stejný problém, při styku občas krvácím,výsledky vyšetření dopadli dobře (stěry), doktor mně řekl jenom,že jsem v pořádku,že se nedá nic dělat,že mám sledovat kdy krvacím jestli před menstruací nebo po.Myslím si,že to nemá na to vliv,protože krvácím z 95% po každém pohlavním styku a ještě mně poradil,že to může byt z antikoncepce,že ji mám na čas vysadit a že se uvidí. Zašla jsem k jinému doktrovi jenom pro radu,jestli je to možné,že mě teče krev po pohlavním styku a řekl že to s antikoncepcí nemá nic společného.Řekla sem mu že mám vřídek na čípku a on že to je pravděpodobně z něho,že on to okamžitě vypaluje a že jestli kontroloval ten vroubek nejakym mikroskopem ze to vubec ze steru nejde poznat v jakem stadiu ten vridek mam.A muj gynekolog toto vubec nepraktikoval,jenom se podival a rekl ze ten vroubek nevypada moc divoce,ze by to bylo z toho.Ale tak že by to jenom tak okem poznal,se mne nezda.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: