Výhřez ploténky

Dobrý den, mám výhřez ploténky a již delší dobu se pokoušíme s neuroložkou řešit moji situaci konzervativní léčbou, mně by zajímalo jestli při delším odkládání operace nevzniká větší riziko poškození nervového kořene. Toto je moje lékařská zpráva. Chronický radik. irit. zánik sy L5 l. sin, inkoml. S1 i sin od XI/2011 v terénu obezity, dle EMG II/2012 RP L4 chronická-klin. nekoreguje, etiol. obtíží vert., spondyl. et diskogenní- dle I/2012 MR L páteře- levostranná paramedialní hermie disku L4/5 6-7 mm, fragment disku v.s. 5 mm. Velmi mírná imprese na přední straně durálního vaku. Tísnění nebo amputace kořenových pochev patrné nejsou. Degenerativní změny meziobratlové plotánky L5-S1která ve střední čáře prominuje intraspirálně v rozsahu 3-4 mm. Ve srovnáním s předchozím MR se velikost mírně zvětšila, dle dok. indik. NCHK intervence- X/2010 pro zlepšení klin. stavu od operace upuštěno, nyní neurotopicky výrazně pozit. napínací manévry, bez senzit, deficitu, těžší porucha statodynymiky LS páteře. S touto zprávou z neurologie jsem byla odesláná na zákrok PRT. Nyní jsem po první aplikaci 2 dny, stav se velmi mírně zlepšil, ale stále nemůžu chodit bez opory a musím brát Diclofenac Dou.( pravidelně cvičím ) Chtěla bych vědět Váš názor, jak mám dále postupovat. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Není jednoduché odpovědět na jednoduchou zprávu aniž se pacient vidí a je vyšetřen Herniace disku jak popisujete mezi posledním bederním obratlem a prvním křížovým nedosahuje otvorů pro výstup nervových kořenů, její velikost je hraniční. Tomu nakonec odpovídá i stanovisko neurochirurga. Statistika odpovídá, že většina těchto ne velkých výhřezů se zlepšuje po neoperační léčbě. Patrně je třeba za sledování stavu vytrvat v této léčbě a řídit se radou neurologa a rehabilitačního lékaře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
podobný nález na pateři- chron.kořenový sy | Od: jindřiška nová | 16.8.2014 15:10
mám podobné problémy a bolesti z duvodu nálezu
--ventrolistezaL4 o 5mm,protruze disku Th11-12-
L1 prominující do pateřniho kanálu na 4mmL5.S1
na 3mm-foramina jen mirně zužena-výrazná
artroza a hypertrofie žlutých vazů-
no. a nepomaha mi prostě nic. bylo to trochu
lepší po cvičení, vodoléčbě, magnetech- ale opět
zhoršení. pálí, bolí, celá noha.nedojdu nikam. na
kole už také namohu šlapat .a protože jsem
starší, tak osteoporoza, artroza- neni možno
operace že by řešila něco, pateř prostě vyměnit
nelze- tak nevím co dál.úporné neurtalgické
bolesti v noze ,od hora, jakoby sedaci nerv, až do
oprstu. zpočatku do palce, ted i prsty bolí, pálí-
má někdo také zkušenosti??
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně odstranit klíště v pěti krocích
Články: Jak správně odstranit klíště v pěti krocích
Známe to asi všichni. V...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část první
Články: Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část první
Popálení se řadí mezi velmi...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: