Výhřez ploténky

Dobrý den, Bohužel se nejspíše řadíte mezi pacienty, u kterých současná medicína nedokáže jednoznačně diagnostikovat příčinu obtíží. Z pohledu páteřní chirurgie bych jako poslední důležité vyšetření doporučil diskografii L5-S1, Vzhledem k pouze mírnému nálezu na MRI kontrastujícímu s Vašimi velkými obtížemi jsem spíše skeptický, zdali by mohla chirurgická intervence přinést nějaký efekt, diskografie by však diferenciálně- diagnosticky alespoň mohla pomoci. MUDr. Jiří Šrámek Specializace: Chirurgie páteře....- doplnění dotazu,,,kdysi mě oslovil přes profil léčitel ..nejsem zastánce těchto lečebných metod...spíše mě zarazilo že mi napsal že mám problém s krční páteří což je pravda..řekl mi aniž bychom se osobně setkali,že mám cystu pod krční páteří..RTg nikdy nic takového neukázalo může to bý důvod mým obtíží? a prosím co je diskografie?díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud léčitel řekne člověku staršímu 30-ti let, že má problémy s krční páteří, má poměrně velkou šanci, že se trefí, neboť bolesti zad a šíje má občas prostě každý. Na druhou stranu, jak jsem Vám již psal, moderní medicína hledá ve Vašem případě příčinu obtíží doposud ne příliš úspěšně a proto záleží na Vašem rozhodnutí, zdali vyzkoušíte alternativní metody. Osobně s léčiteli žádné zkušenosti nemám. Nevím bohužel, co si mám přesně představit pod pojmem ´´cysta pod krční páteří´´, avšak jakoukoli cystu by odhalilo MRI vyšetření. Léčitelův pocit, že máte ´´cystu pod krční páteří´´ bych ale nepovažoval za indikaci k tomuto vyšetření, indikací MRI jsou zejména subj. obtíže v dané lokalizaci. Diskografie je vyšetřovací metoda, při které se pod kontrolou RTG/CT zavede jehla do ploténky, která hypoteticky způsobuje obtíže. Jehlou je do ploténky instilována kontrastní látka. Při pozitivním výsledku je instilace doprovázena bolestmi obdobnými s chronickou bolestí pacienta a na RTG/CT je zřejmý únik kontrastní látky z ploténky, naopak při negativním výsledku (u zdravé ploténky) zůstává kontrastní látka ve středu ploténky a insitilace není doprovázena bolestmi.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: