Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, před půl rokem mi po zvedání břemene křuplo v zádech, bolesti do pravé nohy, potom jsem měl otupělé prsty pravé nohy. Výsledek magnetické rezonance: spondylartrotické změny dolní L páteře a LS přechodu, hlavním nálezem je sekvestrovaná kaudálně se propagující pravostranná paramediální herniace disku L5/S1, menší nález v prostoru L4/5, kde je cirkulární protruze disku. Po 14 dnech se stav zlepšil do normálu. Nyní v lednu po uklouznutí stav opět jako tehdy, bolest do pravé nohy, nemožnost chůze. Po 14 dnech stav opět dobrý. Můj dotaz: Lze ze zde uvedeného posoudit, jak je stav vážný? Můj neurolog mi vlastně doporučil akorát neprochladnout, plavat a nenamáhat se. Žádné cvičení, masáže nebo něco co by mi pomohlo mi nenavrhl. Mohu dělat něco víc, nebo pouze čekat, až se to zase vrátí.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud se Vaše potíže opakují je nezbytná rehabilitace především cvičení například dle Dorna. Je ale velmi pravděpodobné , že při sekvestraci ploténky , což znamená , že její uvolněná část je volně pohyblivá a může se zaklínit kolem nervových struktur, se budou potíže opakovat. Doporučuji ještě s MR nálezem konzultovat neurochirurga . Začněte tedy cvičti pod dohledem fyzioterapeuta a raději situaci zkonzultujte.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: