Vyhřezlá ploténka

Dobrý den,jsem na PN4 měsíce,minulý rok taktéž PN 4 měsíce,hospitalizace ,infuze,obstřiky,nic nepomáhalo,až samo to odeznělo,byla jsem v předklonu 2 měsíce.momentálně jsem dobrá ,ohnu se ,ale v klidu cítím bolest v kříži,na NCHkonzultace,mám se sama rozhodnout jestli to ještě zkusím ,pán doktor byl mladý a nerozhodný,proto Vás moc prosím o radu.25.3.08 pAC.MĚLA V ROCE 74úraz kostrče,v r.75 operovaná,od té dobyintermit.kokcygodynie,nyní 2 roky bolesti v LSp s propag.střídavě do LDK i PDK.Potíže mají někdy sezonnícharakter,zhoršují se v zimě.Dle CT,centrál.hernie disku L5/s1 s impresí durál.vaku. Obj.:ref.L2-S2 vyb..sym.čítí bez hypestenzií,sval.síla a trofika v normě,sfinktery 0,Lasseque 80/80,BL s akcentací,chůze po patách i špičkách možná sym.,Thomayer 25 cm. DOP.: nález může vysvětlovat intermit.oboustr.kořen.dráždění,t.č. bez zánikových projevů,po domluvě s pacientkou zatím ještě konzerv.postup,rehabilitace,fyzioterapie,pokud se stav bude zhoršovat,pak vhodné provedení MRI LSp. S výsledkem kontrola na naší ambulanci a domluva na dalším postupu. toto mám s NCH. 2.12.2008 REHABILITA Pac.od včerejška náhle bolesti LS páteře s omezením mobility LS.Stav hodnotím jako akutní lumbago a iritaci do LDK-rhc. ex prakt.lékař. 3.3.2009 NCH. Pozatěžový LIS syndrom levostranný, v klidu kdy nezatěžuje páteř je bez bolesti jako nyní cca po 4 měs.PN rehabilitace spíše akceptují potíže. MR- degenerace prostoru L5/S1 s centromediálním výhřezem doleva,který je v kontaktu s kořenem S1 vlevo. RTG funkční- bez stability. DOP. 2 možnosti-počkat,jestli zátěž v budoucnu vyprovokuje opět potíže,nebo zvolit operační řešení.Kontrola za týden. Pokud jsem v klidu cítím jak mi v křížích jezdí bolest,ale malá,nevím co mám dělat ,vrátit se do zaměstnání ,ale jak na dlouho,už to mám po čtvrté,ale poslední 2bloky byli silné.Děkuji za odpověď jakoukoliv.S přáním hezkého dne Marcela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu nestabilní vyhřezlá ploténka velmi pravděpodobně dráždí nervový kořen (= nerv vystupující z míchy) 1.křížového obratle ("S1") vlevo. Operace by mohla toto dráždění zrušit a tím byste měla nejspíše úlevu od obtíží. Samozřejmě nikdy není na 100 % jisté, zda určitě bude stav lepší, ale operaci rozhodně nezatracujte. Podle mého názoru (ale definitivní rozhodnutí z Vás nikdo nesejme..) by operace byla nejspíš přínosná. Navíc, když se pro ni teď rozhodnete, až do operace můžete rozhodnutí změnit. A to, že teď budete s operací souhlasit, neznamená, že Vás prostě odoperují, znamená to, že před tím znovu operatéři posoudí Váš stav a možný přínos operace v rámci tzv.předoperačního/indikačního vyšetření, kde se jich můžete zeptat na každou podrobnost - jak to bude probíhat, jaká bude rehabilitace, kdy byste měla pocítit úlevu, jak Vás operace omezí, jak to bude s prací atd.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Vyhřezlá ploténka | Od: Lea | 28.4.2009 13:55
Dobrý den,
pí.Marcelo, mě na vyhřezlé ploténky pomohla tzv. Dornova metoda, mám 2 vyhřezlé ploténky, možná bych měla říci měla jsem, protože co chodím na Dornovu metodu bolesti prakticky nemám. Také mi byla navržena operace, ale na tu se mi nechtělo, tak jsem si našla informace na internetu. Tam jsem se dočetla, že hodně lidem tato metoda od bolestí a problémů pomohla, zkusila jsem to a zatím jsem v pohodě. Na operaci jsem nešla, lékař se až divil, jak jsem se z toho dostala. Chodím v Praze do studia Danah, k paní Daně Hodanové a musím říci, že jsem ve výběru měla šťastnou ruku, když jsem tam šla, kulhala jsem záda bolela a bála jsem se, že do mě někdo vrazí. Když jsem po 2 hodinách odcházela, myslela jsem, že se budu vznášet. Za 4 dny na to jsem letěla na dovolenou do Tuniska a vše jsem zvládla OK. Když tato metoda pomohla mě, zkuste ji také, než se rozhodnete pro operaci. Studio Danah jsem našla náhodně na internetu a i ceny se mi zdály přijatelné. Tato metoda se bohužel platí, pojišťovna ji nehradí. Peníze sice nemám nazbyt, ale to, že jsem v pohodě mi za to stojí. Teď chodím jednou měsíčně na 1/2 hod. a stojí mi to 220-250,-Kč. Podle toho, co mi paní Hodanová dělá. Mám i jiné problémy se zády, nejen ploténky. Od té doby, co tam chodím, jsem tam poslala i některé své známé a všichni si to pochvalují, jak jim to pomohlo. Nevím odkud jste, ale pokud nejste z Prahy, zkuste si na internetu najít, kde tuto metodu u Vás dělají. Pokud máte nějaká vyšetření vemte je s sebou, na Dornovce jste pouze v podprsence a kalhotkách, nic jiného na sobě nemáte, ani ponožky, protože při této metodě se také srovnává délka obou nohou.
Snad Vám to pomůže s Vaším problémem.
Zdravím
Lea

reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: