Vynechání ha,otěhotnění,neotigason

Dobrý den, řekla bych že mám menší problém, tento měsíc sem dobrala klasicky platíčko antikoncepce (Lyndinette 20) poté jsem měla 7mi denní pauzu ale vzhledem k nemoci jsem se nedostala ke svému gynekologovi pro další recept na HA, takže jsem antikoncepci nebrala - ještě neberu .. Měla jsem pohlavní styk s přítelem, cca týden po MS, nechránili jsme se, přesto jsem raději šla druhý den do lékárny pro postinor s tím, že příště se budeme chránit než zase začnu brát HA, lékárník mi dal dotazník, a u jednoho bodu jsem si nebyla jistá.. takže jsem se ho zeptala (byla to otázka jestli jsem po MS měla nechráněný styk) ale nebyla jsem si jistá - vzhledem k tomu že jsem předtím brala HA, na to mi odpověděl ať si postinor nekupuji, že je to zbytečné.. že těhotná určitě nejsem.. prý po vysazení HA jsem chráněná ještě týden od MS a pak ještě měsíc se nedaří otěhotnět (brala sem HA cca 2 roky) prý mám prostě čekat na další menstruaci a začít brát znovu HA, jenomže problém je i v tom.. bojím se že jsem těhotná, už tak mám doma jednoho rošťáka a na druhou stránku jsem půl roku brala roaccutan a teď beru neotigason (skrz kožní nemoc kterou trpím) beru i dost kortikoidů k potlačování infekce na kůži a při těchto lécích je vysloveně zakázané otěhotnět kvůli případným vadám na plodu ... Takže abych to shrnula, po jaké době si mám udělat těhotenský test po posledním pohlavním styku? .. je možné začít brát antikoncepci i mimo menstruaci ? (nechci čekat třeba i 3 měsíce, už jen kvůli léčbě kterou mám) A jaká je tedy účinnost antikoncepce? zajímalo by mě jestli měl lékárník pravdu.. Děkuji za odpověď, M :-))

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie. Těhotná zcela jistě můžete být. Pokud jste nezahájila užívání antikoncepce po 7 denní pauze, antikoncepční účinek skončil. Udělejte si těhotenský test za 14 dnů po nechráněném pohlavním styku. Antikoncepce nezačínejte užívat bez menstruace.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: