Vysoko pozitivne onkomarkery

Cca pred 15 dnami ma trapil silny dusivy kasel. U obv lekara som trval na plucnom vysetreni s RTG snimkom pluc. 11.03.2014 PNEUM VYSETRENIE: pac chron fajciar 30c denne, t.č.slabost, drazdivy kasel, auskul.u PL aj piskoty.najviac kasle rano sucho zachvatovito a dusivo.ATB nebral, iba Bioparox. OBJ:eupnoe nosohltan bez patol nalezu Pulmo:poklop plny jasny, dychanie vezikularne ciste, expirium nepredlzene cor:AS pravid ozvy ohranicene, bez selestov Spirometria:bez ventilacnej poruchy ZP snimka hrudnika: Obojstr zmnož.b.c kresna (už na snimke z 04/2013) t.č. o malo v progresii, plucne polia bez cerstvych infiltrativnych a loziskovych zmien.Branice klenute, f.c.udol vpravo tupsi, ostatne uhly volne.srdce trachea a mediastinum v strednom postaveni. Z: Incip.centr.BHCP pac preliecujeme.kontrola o 14 dni Dg J18.8 Amoksiklav Erdomed Fixit Ventolin inhaler..... Po tejto navsteve odb lekara som si dal u obv lekarky odobrat krv na obsirnejsie vysetrenie krvi vcetne onkomarkerov. Vysledky krvi ma poslali k onkologicke. 19.03.2014 ambulancia klinickej onkologie. Dg C80.0 Aktualne rieseny flizeologom pre centr bronchopneumoniu bilat rtg nalez ATB stav t.č.upraveny kontrola o 7 dni. Odber krvi vratane M-pozit CEA, Ca 19-9, AFP, ost parametre biochemie v norme v KO - Le 12,92 Dlhorocny fajciar, prilezitostny abuzus piva Subj: bez tazkosti dycha sa mu dobre nekasle bez akychkolvek GIT tazkosti hmot stabil fyzicky dobre vykonny (hasič) nic noveho si na sebe nevsimol. Pozit hodnoty M CEA 73,52 Ca 19-9 169,4 AFP 10,31 Po tomto som isiel na odborne vysetrenie k urologovi kde som mal vsetko negativne sono ultrazvuk+krv na M PSA v norme (spravu nemam u seba) Gastro:na kolonoskopiu som objednany na 28.3. po prehliadke dr v pohode. Dnes 25.3. CT vysetrenie zaludka a panvy negat (spravu nemam u seba) Dnes 25.3. Kontrola u pneu:kontrolne vysetrenie sledujeme l hilus o 3mes. Moj nazor:Doktorovi sa nepozdava l hilus a tvrdi ze to moze byt aj alergia (ziadnu som nezaznamenal) preco sa nekonalo ked bol nalez uz 04/2013 ktory je dnes v miernej progresii. Moj kasel ma nesprevadzal ani horuckou ani plnym nosom. Urologickeho vysetrenia som sa nebal nikdy som nezaznamenal urol problemy a taktiez ani gastro.nikdy ma nebolieva zaludok nemam problem s vyprazdnovanim a krv v stolici som nezaznamenal (pred dvoma rokmi vysetrenie stolice negat) Som profesionalny hasic vo vyjazde, vediem aktivny zivot (sport, zabava, praca popri zamestn).som vystaveny nadmernemu stresu ako v praci, tak aj v sukromi.vela fajcim. Zaujima ma, ze cim mozu byt sposobene tak vysoke M? Nemal by plucny Dr riesit ten hilus ked sa mu to nepozdava?1 rok nie je kratka doba na zhodnotenie progresii? Su moje hodnoty M naozaj nadmieru vysoke, alebo sa taketo hodnoty vyskytuju castejsie?.o M mam nastudovane vela a nazory sa lisia.charakterizoval by som ich ako svedok, ktory nehovori vzdy pravdu, no moja onkol sa vyjadrila, ze su az prilis vysoke na to aby sme boli kludni no a ja odvtedy veru kludny nie som. Jedine s cim problem mam, je moja krcna chrbtica, ktora ma boli uz cez 10r a bolesti sa stale stupnuju.bolest zasahuje az do oblasti hrudnika a citim ju aj v predu a aj vzadu.niekedy pocitujem v hrudniku neprijemne pichanie-rezanie. Myslite, ze v ramci mojho problemu by sme mali riesit aj krcnu chrbticu?onkolsku som o tomto stave informoval. Vazena p.Dr, prosim poradte ako dalej postupovat.zijem v okresnom meste kde zial nase zdravotnictvo nema dobre meno a kazdy kto aspon trochu na to ma tak uteka do Bratislavy resp do Brna. Co v pripade ked bude aj gastro (predpokladam ze bude a aj doktor tvrdi ze kolonoskopiu na zaklade pozit M by nerobil a podla neho som zdravy) negativne?mam to vnimat ako falosny poplach a ignorovat to?je mi jasne, ze krvne testy sa budu opakovat. Co s tym hilusom na plucach a co ta krcna chrbtica? Za vasu fundovanu odpoved vopred pekne dakujem. t.č. fajcenie obmedzujem a do tyzdna prestavam fajcit.no moment som v takom psych tlaku, ze este toto si nedokazem zavesit na krk.obmedzil som na 50%

Odpověď odborníka:

Milý Igore, to je zapeklitá situace! Jak jste správně pochopil nádorové markery opravdu často můžou klamat, nejsou jednoznačně určující diagnozu nádoru. A proto ani není vhodné nabírat je u člověka, kde vyloženě nemáme jasné podezření na nádor. Protože pokud pak vyjdou pozitivní, nastane to , co nastalo u Vás - pátrání a mnohdy neúspěšné, ale so nastane jistojistě je vystresování pacienta. Faktem je, že často u těch falešných poplachů jde jen o zvýšení mírné. U Vás opravdu jsou hodnoty zvýšené až moc, a proto Vás takto vyšetřují. Takže, abych postupně zodpověděla Vaše dotazy. Důvod zvýšení markerů u Vás v tuto chvíli nikdo jasně nezodpoví, samozřejmě s ohledem na velké zvýšení na prvním místě podezření na nádor.onemocnění. Zvýšené CEA a Ca 19.9 jsou nejčastěji markerem nádorů v zažívacím traktu, proto ta vyšetření, i když nemáte příznaky (nádory v časných stadiích žádné příznaky často ani nemají. Důležité i je i řádné vyšetření slinivky-pancreatu (měla by být popsána na CT břicha !), v další řadě tyto markery mohou být zvýšené u zánětů, jaterních onemocnění, u kuřáků, plicních zánětů také (nejsem si jistá ale jestli až do takových hodnot).
Ano, hilus by se měl dovyšetřit, 1 rok není krátká doba na progresi.
Co se týče obtíží s krční páteří, pokud obtíže trvají 10 let, budou opravdu vycházet z krční páteře a budou způsobeny životním stylem, špatným držením těla apod. Pokud došlo ke zhoršení v poslední době, jistě rtg páteře, event. CT jsou na místě.
Takže podtrženo sečteno, jste mladý člověk je nutné se tomu řádně věnovat, zvýšení markerů můžeme považovat za nespecifické až tehdy, když se použijí všechny dostupné metody k vyšetření. Bohužel stejně jako v životě ani v medicíně nic není stoprocentní, ale přesto, udělat musíme maximum! Takže mé doporučení zní: 1.zopakovat odběry tumorových markerů 2. doplnit CT vyšetření hrudníku , při jakékoliv nejasnosti doplnit bronchoskopii 3. a poslední možností, pokud se nikde nic nenajde a pořád budete nejistý, je PET vyšetření, které by mělo ukázat většinu patologií v celém těle.
Moc držím palce, at jde jen o planý poplach, bude-li se Vám chtít, napište, jak jste dopadl.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+24 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: