Vysoký cholesterol

Dobrý den je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila z krve,že mám vysoký cholesterol(6,6) a normálně je do 5,5 a nechce mi dávat zatím prášky,že mám brát 2krát v týdnu vitamíny Omega 3 a že po zkontrolování za 3 měsíce se uvidí,co dál.Beru antikoncepci a mám Leidenovu mutaci. Mohla bych se zeptat jestli už se může dát na tuhle hodnotu co mám prášek a když budu brát 2krát v týdnu Omega 3,tak stačí to,aby se cholesterol snížil? Jím zdravě a skoro nic smaženého,takže dietu prý nemám držet.děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčbu vysokého cholesterolu není možné řídit pouze pouze jednorázově zjištěné hodnoty celkového cholesterolu, vždy je nutné znát i hodnoty další (LDL - "zlý" cholesterol HDL - "hodný" cholesterol aj.) a hlavně uvážit, zda máte ještě nějaká jiná rizika pro cévní onemocnění (aterosklerózu). Vámi udávaná hodnota navíc není jinak dramaticky vysoká. U ženy Vašeho věku je obecně nasazení léků na cholesterol velmi velmi výjimečnou záležitostí vyhrazenou pro osoby, které mají cholesterol zvýšený opravdu hodně (obv. v důsledku dědičného sklonu - který se projeví i častějším výskytem cévních onemocnění v rodině aj.). Navíc je při zvýšení cholesterolu vždy vhodné zvážit, zda to není (byť třeba jen zčásti) důsledek nějakého jiného onemocnění (třeba snížené funkce štítné žlázy - to je časté a domluvte se s paní doktorkou, ať Vám s dalšími odběry provede i test na toto, dále třeba některých jaterních onemocnění), nebo užívání léků (třeba i některých typů hormonální antikoncepce - u Vás lze ale předpokládat, že vzhledem k Leidenské mutaci užíváte typ antikoncepce, který v tomto směru není rizikový - kombinovanou horm. antikoncepci byste pro riziko žilní trombózy užívat neměla...). Dovolím si tedy tvrdit, že Vás Vaše paní doktorka ohledně cholesterolu zbytečně znervóznila - pokud jste jinak zdravá, nekouříte a stravujete se rozumně, nemusíte se samotnou hodnotou cholesterolu v tuto chvíli vůbec zabývat a nasazení léků zcela určitě není nutné. To platí i o užívání omega-3 kyselin - jejich dlouhodobý přínos není nijak prokázán a myslím, že je to (opět - pokud je Vaše životospráva jinak rozumná) zbytečná investice. Pokud by byly vyloučeny druhotné příčiny zvýšení cholesterolu a vyšší hladina přetrvávala, je to pro Vás nyní spíše informace do budoucna, že je vhodné dodržovat správnou životosprávu v prevenci cévních onemocnění (pohyb, strava, nekouření...) a je vhodné v dospělosti pravidelně cholesterol testovat (je to součást běžných preventivních prohlídek, takže pokud na ně budete chodit, nemusíte se bát, že by se to nějak "zanedbalo") - a podle výsledků nutnost nasazení léků opakovaně přehodnocovat.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: