Vysoký cholesterol

Mám celkový cholesterol 7,7,HDL 2,7,LDL 5,1. Bylo mi řečeno, že musím užívat prášky, ale já bych potřebovala zjistit, jestli se mi cévy opravdu ucpávají. Je možné, že mému organismu vysoký cholesterol nevadí? Při vyšetření žil jsem se ptala pana doktora jestli je možné, že mám ucpané cévy a on mi odpověděl, že by musel slyšet hučení. Ráda bych šla na preventivní vyšetření cév, ale nevím jak získat doporučení, moje praktická doktorka mi ho odmítá napsat.Můj otec zemřel na mrtvici, ale stravoval se nezdravě. Děkuji Ondráčková

Odpověď odborníka:

Váš dotaz je možná správný, ale současná medicína zatím neumí rozlišit komu vysoký cholesterol vadí a komu ne. Kdybychom Vás vyšetřili na všechny možné známé způsoby a nezjistili zúžení tepen, tak to neznamená, že Vám cholesterol nevadí - mohou být zúžené tepny někde kam nevidíme nebo se mohou zúžit později. My se tedy domníváme, že vysoký cholesterol se má snižovat všem - a to o to více, čím je osoba více riziková. Riziko závisí na věku, pohlaví, kouření, tlaku, cholesterolu a zdvojnásobuje je cukrovka. Vyjadřuje se jako pravděpodobnost úmrtí do deseti let (http://www.athero.cz/cze/odkazy-a-zdroje/vypocet-rizika.php?page=tabulky-rizika-podle-projektu-SCORE). O Vás vím, že Vám je 60 let, jste žena a celkový cholesterol máte 8. Již z těchto hodnot máte riziko úmrtí do deseti let nejméně 2%, při špatném tlaku a kouření 20%. Při cukrovce si oboje vynásobte dvěma. Při riziku 2-5% byste měla mít LDL cholesterol pod 3, při riziku 5-10% pod 2,5, při vyšším riziku pod 1,8. Cholesterol se nejprve snažíme ovlivnit dietou a pravidelným cvičením. Když to nepomůže, tak se dávají prášky, což z výše uvedených důvodů doporučuji. O problematice cholesterolu jsem něco napsal zde - http://vinduska.hyperlink.cz/fitness/fitness.htm#Dyslipidemie - hlavně z hlediska pohybové aktivity, což je moje oblast zájmu.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x