Vysoký krevní tlak, točení hlavy

Dobrý večer pane doktore. Mám dotaz, který se týká mého otce ( nar. 1957 ). Jeho potíže začaly před cca 3 lety, kdy se mu náhle začala točit hlava, zvracel, brněly mu prsty u rukou. Byl odvezen do nemocnice, kde byl hospitalizován 14 dní na odd. ORL. Byl u něj zjištěn zánět vnitřního ucha s podezřením na Meniérovo nemoc. Po návratu z nemocnice měl hodně vysoký TK, který má dodnes. Znepokojuje ho velké kolísání TK. V klidu má naměřeno 150/90 P: 75 Po menší fyzic. námaze (sprchování se) TK : 230/110 P:150 Pravidelně dochází do ambulance PL, kde je neustále sledován. Z léků užívá : Ramipril 10mg 0-0-1. Měl by podstoupit nějaká další vyšetření, která by zjistila příčinu jeho obtíží (neustálé točení hlavy, závratě, kolísání TK, brnění prstů ) ? Není v současné době schopen pracovat, velmi tento stav mého otce omezuje.. Invalidní důchod 3.stupně mu byl odebrán. Předem děkuji za Vaši odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bylo by vhodné provést 24 hodinové měření TK a EKG Holtera na 24 hodin, pokud nebyl proveden. Zde by bylo vidět, jak moc krevní tlak a srdeční frekvence kolísá a jestli jsou potíže způsobeny od srdce. Dále by bylo vhodné doplnění neurologického vyšetření. Bude nutné se poradit s praktickým lékařem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: