Vysoký tlak

Zdravím, mám dotaz jaké je riziko vysokého tlaku. Je mi 15 let a tlak si pravidelně měřím a mám často i 187/122 a průměrně mám tak 160/100. Na kardiologii mi řekli ze to budou hlídat, ale že je to v pořádku. Prý nejčastější příčinou je obezita nebo nedostatek pohybu, což u me být nemůže každý den sportuji. Chtěl jsem se zeptat jaké může byt riziko i v tomhle věku a jaká možná léčba. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milý Davide, hodnoty krevního tlaku je potřeba posuzovat v klidu a vycházet z více hodnot. Průměrný tlak krve by neměl převyšovat 135/85, u Tebe vzhledem k věku by měl být spíše ještě o pár jednotek nižší. Z toho, co píšeš, to samozřejmě vypadá, že máš tlak příliš vysoký, ale neznám další okolnosti - např. někteří lidé se měřením krevního tlaku tak stresují, že si sami naměří vysoký, ale když se odvede jejich pozornost, je tlak v normě - nevím samozřejmě, jestli je to Tvůj případ. Pokud jsi měl vyšetření tlakový Holter (24hodinové monitorování tlaku lékařským přístrojem, se kterým se pacient normálně pohybuje a dělá běžné činnosti), mělo by zhodnocení tlaku vycházet z tohoto vyšetření. Pokud ne, pak by se mělo doplnit, aby se tlak přesně zhodnotil. Jestli máš opravdu běžně hodnoty převyšující 135/85 a to i ve fyzickém a psychickém klidu, zasluhuje si to léčbu - pohyb máš, je třeba upravit jídelníček, např. se vyvarovat nadměrného příjmu soli a cukrů, jíst dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny apod. Samozřejmě nekouřit. Pokud to nestačí, nasazují se léky snižující tlak a užívají se dlouhodobě, často trvale. Vysoký tlak poškozuje srdce, cévy, ledviny. Ty samozřejmě nedostaneš v 18 letech infarkt, ale z dlouhodobého hlediska by Ti neléčený tlak mohl ublížit, proto by měl být řádně léčen a srovnán. Držím palce, ať se daří.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: