Vyšší hodnota cholesterolu po porodu

Dobrý den paní doktorko, jsem 5 měsíců po porodu, stále mám nahoře asi 7 kilo a teď mi byl zjištěn vyšší cholesterol (hodnota 6,2). Na gynekologii mě poslali za praktickým lékařem. Vyšší hodnotu cholesterolu jsem měla vždy, lékař říkal, že mám omezit maso, a když jsem mu řekla, že ho moc nejím, tak mi řekl, že je to nejspíš dědičné. Mám za ním zajít pro léky, nebo ta hodnota není ještě tak kritická? Děkuji za zodpovězení mé otázky. J.Č.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, Vámi uvedená hodnota koncentrace celkového cholesterolu v krvi není významně vysoká. Pro přesnější posouzení rizika je nezbytné znát hladinu tzv. HDL-cholesterolu a koncentraci triacylglycerolů (TAG). Mírně zvýšená koncentrace cholesterolu se může upravit např. po redukci tělesné váhy, ale ve hře je řada dalších faktorů. Doporučuji Vám domluvit se s praktickým lékařem nebo internistou na doplnění dalších laboratorních parametrů, případně na ultrazvukovém vyšetření břicha. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: