Významná insuficience aortální na biskup. chlopni příznaky

Chtěl bych se ještě zeptat na příznaky u AI. Jak jsem již zmínil, AO se mi zhoršila na 4/4.Dosud jsem 20 let žádné příznaky neměl, ale od posledního echa (před měsícem) jsem zaregistroval zhoršení. Ošetřující lékař mi dle aktuálního stavu v den vyšetření naordinoval Betaloc a Amprilan. Po Betalocu se mi objevila dušnost a tlak na hrudi,tak jsem ho po poradě s lékařem vysadil a dušnost zmizela. Pocit, že mám zvětšené srdce však zůstal. Při zvýšení TK jsem nasadil Amprilan, ovšem opět se objevila dušnost a bušení srdce. Po vysazení dušnost zmizela, ale palpitace zůstaly. Po cca 3 dnech jsou palpitace slabší (tep si ale počítám pouze poslechem), ale pocit srdce v hrudi je intenzivnější, možná cítím hřejivý pocit pod krkem a občas dojde k píchání v oblasti srdce-jednou nad,jednou pod,jindy z boku hrudi. Jinak dýchám normálně, TK se pohybuje 105-120/50-65 podle zátěže a srdeční tep se pohybuje mezi 45-65/min. Kontrolní vyšetření a echo mám až začátkem února, mám ale o sebe obavy a nevím, kde je hranice příznaků, kdy bych měl do IKEMu přijet na dřívější kontrolu. Děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,bohužel to není tak, že kvůli nějakému příznaku se do nemocnice už jde a při jiném ještě ne. K posouzení Vašeho případu by tak bylo nutné znát všechny podrobnosti. Váš stav není zcela triviální, a tak bych spíše z opatrnosti radil konzultaci s ošetřujícím lékařem. Jinak nedomykavost aortální chlopně může být dlouhou dobu bez příznaků. Nevratné poškození srdce může dokonce příznakům předcházet a proto se provádějí pravidelné echo kontroly a spíše podle nich se rozhoduje o operaci. Je možné/pravděpodobné, že Vaše příznaky jsou jen méně závažné a možná také psychicky podmíněné, ale mé opatrné doporučení stále platí. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x