Zácpa

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně syna 9 let je z dvojčat od narození trpí zácpou, léky užívá 1/2 letrox 50 a zyrtec, dlouhodobě užíval lactozu bez efektu,před rokem užíval 4 měsíce forlax ten byl po dvou týdnech s efektem po snižování dávky opět zhoršení. Stolice je cca po 5-7 dnech od třetího dne si začíná stěžovat na bolesti břicha v oblasti pupíku, jídelníček má upravený aby obsahoval dostatek balastních látek, ovoce krom banánů i zeleninu konzumuje ve velkém, denně vypije cca 2 litry. Nyní absolvoval rdg pasáž GIT která je prý také v pořádku ve zprávě stojí: Pasáž kličkami tenue přiměřené rychlosti,kličky beze změn lumina a reliefu sliznice včetně termiálního ilea.Bauhinská chlopen jemná. Volně se plní celý tračník fysiologické haustrace beze změn stěn. Apendix odstupuje mediocoecálně, terminální konec subcoecálně, je značně vinutý, jinak beze změn. Relativně značně vinutá sigma, kde kontrast postupuje pomaleji-ještě ale nepřesahuje normu doby evakuace.. Za 24 hodin je tračník přiměřeně vyprázdněn, ale v sigmatu rovněž lehce přetrvává. ZÁVĚR RELATIVNÍ DOLICHOSIGMA(k věku) s lehkou stagnací obsahu. Děkuji za odpověd a případnou radu.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, nejspolehlivější radu Vám může poskytnout Váš dětský gastroenterolog. Léčba chronické zácpy je vždy komplexní, příjem vlákniny a tekutin není univerzálním všelékem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: