Zadýchávání u 7-leté dcery

Dobrý den, paní doktorko, mám starosti o svoji 7-letou dcerku.V srpnu prodělala atypický zápal plic (způsobený mykoplazmaty, ta byla prokázána z krevních testů, měla respirační infekt mykoplasma pneumoniae + chlamydie pneumoniae). Byla přeléčena Klacidem. Měla velice ošklivý průběh pneumonie, dostávala se z toho přes 2 měsíce. Chodíme do plicní ambulance, kde ji dělali krevní testy na všechno možné, vyšlo jí, že je alergička + trošku astmatička (užívá na zklidnění plic fukar Symbicort + na noc Singulair + přes den Xyzal). Nyní k mému dotazu - dcerka se od prodělané pneumonie dost zadýchává, zaráží mě, že i v noci velice rychle dýchá, i když je momentálně zdravá. Chtěla bych se zeptat, jestli jí ty vysokánské horečky u té pneumonie (měla přes 41) nemohly nějak "roztáhnout" srdíčko a způsobit jí nějaké nevratné škody. Teploty jsem jí tenkrát srážela kombinací Paralen+Nurofen a nešly dolů, tak jsem dávala zábaly. Jinak je dcerka veselá, až na tu dušnost. Může to být k tomu začínajícímu astmatu nebo byste mi doporučila, ať s ní navštívím nějakého kardiologa. Já mám vrozenou srdeční šelest a mám o dcerku obavu. Mám si na středisku vyžádat žádanku např. na EKG?? Nebo ECHO? Jsme z okraje Prahy, dojet můžeme kamkoli v Praze. Děkuji mnohokrát za Váš čas k zodpovězení mého dotazu. Ještě jsem chtěla podotknout, že dcerka je poměrně baculatá - 126/33 kg.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může jít o dušnost při astmatu, ta by ale měla ustoupit po podání spreje. Na druhou stranu pokud byl zápal plic těžký a dcerka se léčila dva měsíce, mohla být narušena i funkce srdce. Proto vyšetření srdce u dětského kardiologa rozhodně není zbytečné (echo a EKG).

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: