Zaléhání v uších

Dobrý den. Taková věc. Když jedu na chalupu,která je v nadmořské výšce víc než než jednou tak větší (700 m.n.m.),než trvalé bydliště (necelé 300 m.n.m.),tak dochází v určité výšce k tomu,že se zhorší sluch. Ale jen chvilinku.Pak je všechno OK. Při zpáteční cestě sice nedochází k ničemu,ale když si pustím třeba TV,musím ji zesílit,abych něco slyšel. Ale pouze do doby,než třeba zívnu,nebo se pořádně napiju. Pak přijde opět takovéto ,,lupnutí v uchu,, a ztišuju TV,nebotˇ to strašně řve. Manželka,co má pusu ,,prořízlou,, křičí,tentokrát asi právem. Zajímavé ale je,když na prev.vyšetření,kam chodíme co 2 roky,jsem se o tom nezmínil,tak ušní lékařka tomu nebyla ráda (fono).Když se vždycky a každého ptala,jestli někomu hučí,nebo píská v uších,vždycky jsem to zapřel. Poslední dobou,když jdeme zase na preventivku,tak jí to sdělím a je klid. Řekne jenom,že to má víc lidí. No jo,lhát se nemá. Strýc lékař,když jsem mu o tom kdysi řekl,tak mluvil o tom,že to dělává ten výškový rozdíl. Ale to už je dávno,tenkrát jsem tomu jeho vysvětlení ani moc nerozuměl,no bohužel je to dávno,co zemřel. Toš tak asi. Děkuji za vysvětlení. Zdeněk z Valašska.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Zdeňku, uvedené příznaky patří k normálním projevům vyrovnávání atmosférického tlaku z obou stran ušního bubínku, obdobně jako při vzletu letadla. V případě zánětu v oblasti horních cest dýchacích nebo středního ucha je tento fyziologický proces narušen a může docházet k zalehnutí v uších nebo hlasitým projevům v důsledku tlakových změn na membráně bubínku. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: