Zalehle ucho

Dobrý den, v pulce prosince jsem mela nejspis nějakou chripku a od te doby mi zalehavalo ucho.. Plus jsem si i zjistila zvetsenou preaurikularni uzlinu.. V te dobe byla bolestiva, volne pohyblivá. V lednu jsem šla na orl.. Hlavne kvuli te uzline a take jsem rekla o tom zalehlem uchu.. Uzlina je pry zvetsena nejspis od akne a ucho bylo svedeno na rymu, kterou jsem v te dobe mela. Asi pred 3 týdny jsem na orl byla znova- bolela me čelist a od zubní lekarky jsem byla poslana na orl.. Tam se mi tedy uz kobecne do ucha podívali a rekla jsem i o vyrazce za uchem, na kterou trpim dlouho a pravda, ze v te dobe se mi hodne zhorsila. Tak mi rekla pani doktorka, ze tam mam velky zanet a z toho prosakle i ucho a zalehle.. A uzlina s tim taky ze souvisí. Dnes je uzlina mensi a jiz neboli. Poslali me na kozni, tam mi na tu vyrazku ( mikrobialni ekzem) predepsali belogent. Ucho se zlepšilo a vyrazka je uz myslim dobra.. Mam to jen uz trochu nacervenale a mast s kortikoidama uz nepouzivam a mazu masti s konopím (pouzivala jsem ji 14 dni.. Dele v pribalovem letaku nedoporučuji) . Pred par dny ae opět zacalo zalehavat znovu ucho.. Neni zalehle pořád, nekdy je to např. jeden den zalehle min a lepší, nekdy vymizí, ae pote opet zalehne.. Chtela jsem se zeptat, zdali to bylo od te vyrazky a chvíli trva nez se to spravi a nebo co by to eventuelne mohlo byt jineho. Rymu ted nemam. Jsem alergik, ale posledni dobou obtize moc nepozoruji a nikdy jsem zalehle ucho z alergie nemela. Děkuji moc za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Lucie. Příčin pocitu zalehnutí ucha může být řada, nejběžněji jde ale o poruchu provzdušnění středního ucha v důsledku otoku sliznice v obl. Eustachovy trubice - v důsledku infekce horních dýchacích cest, alergie aj. Může se ale jednat i o problém přímo ve středním uchu (např. tvorba tekutiny - opět v souv. s event. infekcí), nebo zvukovodu (ucpání mazem, otok při zánětu zvukovodu). Jak z uvedeného vyplývá, stav těžko blíže zhodnotit bez vyšetření ucha otoskopem - nejenom... Nezbude tedy než zamířit k lékaři, předtím ale můžete zkusit několik dnů nosní kapky (nasivin apod.) a léky na alergii (koupíte volně v lékárně...). Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kromě plic kouření často
Články: Kromě plic kouření často "nevydýchá" ani srdce
Většina lidí si kouření...
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Bojujte proti celulitidě punčochami!
Články: Bojujte proti celulitidě punčochami!
Celulitida postihuje téměř...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Detox během gravidity? Zbytečný hazard!
Články: Detox během gravidity? Zbytečný hazard!
Nastávající matky mají...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: