Žaludeční kýla?

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala na svou maminku. Celý život tvrdě pracovala, teď už je v důchodu(67) a kupodivu se její zdravotní stav zhoršil. Zadýchává se,má bušení srdce s tím,že se zapotí (jakoby návaly) a to třeba když přejde doma přes chodbu, moc nejí, Vždy jedla co měla chuť, teď sní půl rohlíku a je jí zle. Vrací se jí žaludeční šťávy (někdy i přes léky,které jí mají pomoci). Je cukrovkářka, inzulín bere 2x denně. Podstoupila vyšetření na srdíčko(prý má srdce jako mladice),zátěžové testy(plíce též v pořádku), gastroskopie,kterou podstoupila 2x, kde jí řekli, že má žaludeční kýlu. Dostala prášky i na srdíčko,a na tu kýlu. Vždycky byla plná síly a energie,je fakt,že přecházela pár nachlazení...Zajímalo by mě,co to může být?Děkuji za Vaši odpověď a názor. S pozdravem, MP.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel příčin zhoršení zdravotního stavu může být více. Předpokládám, že v rámci provedených vyšetření byly provedeny i krevní testy, které také byly normální. Je pravda, že velká žaludeční kýla, především paraesofageální, může při přesunu větší části žaludku do hrudníku způsobovat Vámi popsané obtíže. Jde ale o poměrně vzácný stav. Velikost kýly a polohu žaludku lze znázornit kontrastním rentgenové vyšetření s kontrastem, nebo CT. Doporučil bych ale vyšetřit i další části trávicího traktu k vyloučení patologie v této oblasti.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: