Zánět bursy achilovy šlachy

Poprosil bych o názor. Jsem na Novém Zélandu a už 4 měsíce mě trápí zánět v oblasti achilovy šlachy. Nejdříve byl problém obecným lékařem dignostikován jako zánět achilovy šlachy, později specialista ortoped upřesnil jako zánět bursy přesněji Kager's fat pad, k dispozici měl ultrasound scan a rentgen. Vzhledem k mým chladným chodidlům doporučil zlepšení prokrvení (držet v teple) a ortopedickou vystýlku do boty, která bude držet patu dál od boty. Plus vitamín C. To bylo po 3 měsícíh od zranění, další kontrola v 5 měsíci. Teď jsem mám tedy od zranění 4 měsíce, už jsem zkoušel Ibuprofen, poyzdějí Dolgit, Nyní zkouším Naprosyn, vše bez znatelné odezvy. Jsou nejaké, další možnosti, jak se zbavit zánětu? Předpokládám, že za měsíc bude situace pořád stejná. Přemýšlím o aplikací kortikoidů, ikdyž se to výrazným vedlejším účinkům na šlachu výrazně nedoporučuje. Jak jinak se ale zánětu zbavit, když konzervativní léčba očividně nezabírá? Nabízí se zde případně operativní řešení? Pokud ano, co bych měl upřednostnit jako první, kortikoidy nebo operaci? Předem děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď odborníka:

Diagnoza musí být upřesněna, zda se jedná o tendinozu A. šlachy, nebo peritendinitis A. šlachy. Často se jedná i o entezopatii, bolestivý úpon šlachy na kost po přetížení. Může být i bolest z oblasti plantární aponeurozy tedy plosky nohy.
Porucha je někdy úporná.
Nutný rtg snímek, přesně odliší stav magnetická rezonance, ta je ale nákladná.
Pokud je potíž dlouhodobá stav vyžaduje i znehybnění na příklad chodící sádrou nebo alespoň ortézou na 5-6 týdnů.
Medikace pomáhá méně, vhodná i léčba na rehabilitaci fyzikální léčbou jako je magnetoterapie, ale i rtg terapie. Vhodná rázová vlna na ortopedii. Nástřik při větší bolestivosti s kortikoidem jen výjimečně s časovou distancí 6 týdnů pro případně další nástřik.
Jinak podle vašeho ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Články: Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Roztroušená skleróza patří...
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Genetické vyšetření
Články: Genetické vyšetření
Genetické vyšetření je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
Články: Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
S příchodem jara mnoho lidí...
Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou
Články: Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou
Chladné měsíce roku jsou...
Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Články: Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Už jste vyzkoušeli kdeco...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: