Zánět jícnu

Dobrý den, moc prosím o radu. Byl mi diagnostikovám zánět jícnu. Ze začátku jsem brala 2x denně ortanol, ale ten nepomohl, byl mi tedy přidán ganaton - též 2x denně. Fibroskopie provedená nebyla. Potíže částečně ustoupily. Ale občasná palčivá bolest na hrudní kosti a celková nevolnost zůstává. Ganaton mám nasazen pouze krátce (14 dní). Je možné že ještě nezačal působit? Je možné, že se nejedná o zánět jícnu? Nebo jen špatná léčba? Už jsem z toho hodně špatná. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro, zánět jícnu bývá způsoben poleptáním kyselým žaludečním obsahem, který se vrátil zpět do jícnu. Pálení žáhy je typický příznak. Ganaton pomáhá, aby se obsah nevracel. Jde o tzv. prokinetikum - lék, který potravu posouvá dál v trávicím traktu. Ortanol pak zabraňuje tvorbě kyselé žaludeční šťávy - ta se pak tvoří minimálně. Zánět jícnu se při této terapii obvykle zahojí sám, je však třeba brát léky pravidelně, abyste si opět sliznici (stěnu) nepoleptala. Potíže se nevyléčí ze dne na den, je třeba trpělivost. Také je vhodné upravit stravu - nejíst ani nepít kyselé - tím byste si situaci zhoršila.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: