Zánět průdušek s velkými dýchacími potížemi

Dobrý den, pane doktore. Poslední dobou se mi vrací bolesti v krku, které buď vyléčím volně prodejnými léky nebo většinou onemocním zánětem průdušek a musim pro antibiotika (cca 2-3 x ročně). Naposledy jsem byla nemocná v dubnu (přeléčeno ATB) a teď znovu. Uživám od 11.6. ATB Duomox 750. Zlepšení vubec nepociťuji. O víkendu jsem měla opravdu hodně dráždivý suchý kašel, při každém záchvatu jsem brečela. Nemohla jsem se pořádně nadechnout (nepomohl ani inhalator, mam mírne astma), bolelo me na hrudi. Dnes mam kašel uz vlhký, ale pořád vyčerpávající se záchvaty. Od začátku nemoci mam teplotu 37,5. Byla jsem dnes tedy raději u své lékařky, která mi však jen předepsala Stoptussin a bohužel mi moc nepomohla. Mám trochu obavy, aby nešlo např. o prechozeny zápal plic. Doporučil byste mi nějaké konkrétní vyšetření? A máte nějakou radu co dělat pro to, aby se nemoc nevracela? Užívám preventivně kapky z echinacei, piji zazvorovy čaj, užívám vit. C. Moc děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den. Opakované infekty horních a dolních dýchacích cest mohou být způsobeny zhoršenou imunitou, průduškovým astmatem (které píšete, že máte) nebo gastroesofageálním refluxem - čili návratem žaludečních šťáv do jícnu až do krku. Může se jednat i o kombinaci více faktorů. Vzhledem k tomu, že máte i zvýšenou teplotu, infekční složka zde určitě je, a trvá-li stav dlouho, pak je namístě provedení rentgenu hrudníku. Současně by byly vhodné komplexní odběry, vč. serologie na možná infekční agens, též vč. odběrů na imunitu, pak je možno podávat různé léky na podporu imunity. Současně je potřeba, aby astma bylo dobře kompensováno, čili zjistit podle spirometrie a vyšetření oxidu dusnatého, jak na tom v tomto ohledu jste.Vhodná je i ev. úprava životosprávy - zdravý životní styl, málo stresů a vyvarování se ev. situací, které mohou být spouštěči infekcí.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: