Zánět žaludku

Prosím Vás, chtěl bych se zeptat. V 03/16 mi diagnostikovali gastritidu. Příznaky byly pocit kyselosti, bolest břicha na levé straně..Nasadili mi ATB v kombinaci s Helidesem. Bolesti v oblasti břicha přestaly, ale pocit kyselosti stále přetrvával,proto byl v červnu nasazen opět Helides ke snížení kyselosti. Beru ho do teď.. Chtěl bych se zeptat, když jsem se pokoušel Helides vysadit a zjistit, zda problém přetrvává, tak se tak stalo, opět pocit kyselosti apod. Jeden den byl v pohodě, a druhý to opět začalo. Je mi 28 let a myslím si, že brát tyto prášky není moc dobré. Co mám proto dělat, aby se mi kyselost nenavracela? Pokud budu brát Helides dále, je možné vyléčení nebo se tím budu trápit neustále? Je nějaké riziko jiných vedlejších účinků neustálého léčení pomocí prášku Helides? Moc Vám děkuji za pomoc. V 03/17 mám jít na kontrolní gastroskopii..

Odpověď odborníka:

Davide,
velmi vhodné je vyhýbat se kořeněným jídlům, kávě a obecně tekutinám, které aktivují tvorbu kys. chlorovodíkové, ale nemají neutralizační efekt (tento má obecně strava) jak je např kola, kofola a jiné, samozřejmostí je také nekouřit. Pokud máte obtíže tak, jak je popisujete, bude nutné brát zatím léky pravidelně, spousta pacientů se po nějaké době dostane na dávkování obden a někteří dokonce užívají pouze při potížích. Nežádoucí účinky lék může mít, ale tyto se vyskytují až opravdu při dlouhodobém užívání, pro vás je rozhodně nyní daleko riskantnější léky nebrat a zánět nevyléčit než se obávat nějakých nežádoucích účinků, které se vůbec nemusejí dostavit.
S pozravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: