Zánět žil v levé noze

Jsem hudebník a po zájezdu do Štrassburku( dlouhé sezení v autobuse tam i zpět), mi začala bolet levá noha. Bolest se vyskytovala hlavně ve stehně zepředu a trošku i z vnější i vnitřní strany. Zejména jsem pociťoval zvláštní pulsace(doprovázené jakoby zachrčením) v hloubce stehna v třísle spíše zezadu. Všiml jsem si pulsace hlavně při došlápnutí a při chůzi zejm. do schodů, kdy se zvýšil oběh. Někdy bolesti lehce vystřelovaly i do lýtka a projevovaly se i jako jehličky nebo pálení, po více dnech tíha a plnost nebo tlak v končetině. Nasadil jsem si preventivně wobenzym, což obtíže zmírnilo. Pro jistotu mě lékařka poslala na ultrazvuk, který trombozu neprokázal, hlavní cévy jsou prý čisté. Nicméně vyloženě cítím, že problém je cévního původu. Nevím, zda je možné, že by se ultrazvuk provedl třeba níž od třísla a problém by mohl být výš a nemusel by se na průtoku hlavních cév projevit. A druhý dotaz - pokud se nejedná o trombozu, jaký jiný problém by člověk mohl předpokládat po dlouhé cestě autobusem a související s cévami. děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Petře, obecně při dlouhém sezení v dopravních prostředcích s nemožností pohybu je riziko trombózy zvýšené a při výše zmiňovaných obtížích je třeba na ni myslet. Negativní ultrazvuk a laboratorní vyšetření (stanovení D dimerů) trombózu vylučují. I v případě uzávěru cévního systému v oblasti pánve by se toto mělo projevit na průtocích v oblasti třísla a stehna.
Podobné obtíže mohou být způsobeny i problémem lymfatického systému (obdoba cévního systému), kdy dojde k horšímu proudění lymfy. Může to být způsobeno opět dlouhým sezením bez pohybu. Na tento problém ukazuje i skutečnost, že po nasazení Wobenzymu došlo ke zlepšení. Jako prevence při dlouhém cestování a sezení se doporučuje pohyb alespoň v oblasti kotníku - propínání špičky a přitahování zpět směrem k bérci, kroutivé pohybu v kotníku, každou zastávku využít alespoň k několika krokům a protažení. Obecně pocity pálení a mravenčení končetiny mohou být způsobeny i problémem v oblasti bederní páteře či kyčelního kloubu.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: