Záněty ledvin

Dobrý den dnes jsem byla na SONO břicha a lékař mi sdělil, že na levé ledvině mám cystu cca 1,5mm, ale že to může být také rozšířený kalíšek ledviny. Mívám časté záněty moč. cest - poslední jsem měla minulý týden, kdy jsem měla silné nucení na močení, bolest v podbřišku a na stranách podbřišku a od té doby mívám píchání v oblasti ledviny. Záněty mívám cca 1x za 2-3měsíce, vždy silné nucení na močení, zimnice, trvá to 3-4 dny... mnohdy mi PL řekla, že v moči nic není, ale že mi dá ATB, která jsem několikrát nedobrala kvůli silným průjmům po ATB... Chci se zeptat - pokud by to byl kalíšek ledviny - ze sona nález hraniční šíře kalíšku levé ledviny, jinak obě ledviny bez hrubých strukt. a tvarových odchylek. Co se dá dělat, pokud by se jednalo o rozšířený kalíšek - může být přičinou častých potíží a zánětů? V případě že by to byla cysta, což lékař na sono nevyloučil, tak co dál? V rodině jsme měli onemocnění ledvin - můj otec měl vrozené onemocnění ledvinové pánvičky a můj bratranec z tatínkovy strany měl selhání ledvin, následně dialýzy, bohužel mu byla transplantována ledvina a zemřel. Trpím vyšším tlakem, v poslední době mi není dobře od žaludku - bez příčiny v zažívání a mám bolesti hlavy.jsem často vyčerpaná a unavená. Obávám se, aby nedošlo v případě cysty nebo onemocnění ledviny(kalíšku ledviny) k následným komplikacím. Co mám v tomto případě dělat, pokud jsem absolvovala sono bricha - jak postupovat dál? Děkuji L. Pincová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš dotaz obsahuje několik problémů. Předně bude asi chybně udán rozměr cysty, velikost bude nejspíše 1,5cm. Cysty bývají častým ultrazvukovým nálezem a pokud jsou ojedinělé nezpůsobují většinou žádné závažné obtíže. Může se jednat také o cystu, která je uvnitř ledviny. Vhodná bude ultrazvuková kontrola s odstupen několika měsíců, případně doplnění některé z retngenových zobrazovacích metod. Váším hlavním problém jsou ale opakované záněty dolních močových cest, močového měchýře. To může mít řadu příčim. Určitě je vhodné urologické a gynekologické vyšetření. To, že se vám infekce vrací, může být způsobené jejím nedolečením. Zvlášť, pokud špatně tolerujete antibiotika a léčbu pro nežádoucí učinky sama ukončujete, Jistě lze najít antibiotikum, které budete lépe tolerovat. Vyhledejte ve vašem okolí lékaře urologa a řešete problém s ním.

MUDr. Jiří Zima
MUDr. Jiří Zima

Specializace: Urologie
Pracoviště: Androregena spol. s.r.o. v poliklinice Parník, Praha 9 - Černý Most a NNF, Chirurgické odd., Praha 1

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: