Záněty mm a piercing?

Dobrý den. Dnes jsem konečně navštívila urologa z důvodu opakujících se zánětů močového měchýře. Provedl mi sono ledvin i MM, cystoskopii a vypsal papíry do laboratoře na krev a moč. S tímto jsem spokojena, protože je to první lékař, který mě neodbyl a snaží se se mnou problém řešit (i přes otřesnou cystoskopii, u které se mi udělalo špatně a doufám, že ji nebudu muset už nikdy podstoupit). Co mě ale zarazilo, bylo, že mi doktor přikázal vyndat piercing z pupíku, že prý je možné, že spůsobuje záněty. Záněty trpím už 4 roky a piercing mám necelý rok. Opravdu se piercingu zbavit nechci, jednak se mi líbí, bylo by mi líto peněz, které jsem za něj dala..a jednak si nemyslím, že by to mělo vliv na mé problémy. Obvodní lékařka mi řekla, že to souvislost určitě nemá. Kdo má tedy pravdu? Bojím se další návštěvy - co mi lékař řekne, až zjistí, že je piercing stále na svém místě?

Odpověď odborníka:

Dobý den, Iveto. Taky nemám žádné informace, že by piercing v pupíku vyvolával záněty močových cest. Pana doktora se bát nemusíte, je jen na Vás, které z jeho doporučení se budete držet. Při opakujících se infektech močových cest je daleko důležitější odhalit primární příčinu (vyloučit chlamýdie a ureaplazmata), léčit ji a dodržovat pár zásadních opatření, než vyndávat piercing. K těm zásadním patří: dostatek tekutin, nensoit spodní prádlo ze syntetických materiálů, ale z bavlny, nenosit tanga, co se týče intimní hygieny platí, čím víc mýdla, tím hůř ( obden při sprchování mýdlo vynechte), dále je vhodné omezit orální styk nebo aspoň partnera donutit, aby si před milováním vyčitil zuby.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: