Zaťaženie kolena po refixácii menisku

Dobrý deň pán doktor, mám 32 rokov, 72 kg váhu a 168 cm výšku a asi 3 roky bolesti lavého kolena pod jablčkom. Skúšal som posilovanie a rozne chondroprotektiva, liečbu vlastnou krvou a kyselinou hyaluronovou. Bohužial bez úspechu. 18.02.2013 som absolvoval artroskopickú operáciu lavého kolena. (Predtým bolo vykonané MRT vyšetrenie a bolo zistené, že mám malú trhlinu na vnútornom menisku v blízkosti Pars intermedia a mierna dysplazia jablčka). Ošetrujúci lekár túto trhlinu menisku zašil jedným stehom fast fix a odstránil plicu. Následne som 2 týždne po operácii musel používať barle a koleno smel zaťažovať len 20kg a pasívne ohýbať do max. 60 stupňov. Po túto dobu som dostával injekcie proti trombóze. Po uplynutí 2 týždňov už smiem zaťažit operované koleno/nohu plnou váhou bez barlí v axiálnom smere (plne vystretá noha). Mám ortézu nastavenú na 60 stupňov. Niekolkokrát sa mi stalo, že som nohu pri chodzi s ortézou mierne pokrčil a tým pádom nebola úplne vystretá pri plnej záťaži. Teraz mám obavy, ze som ten steh na menisku mohol poškodiť. Taktiež sa mi 3x stalo nedopatrením, že som "narovnané" koleno mojou nešikovnosťou zaťažil bez barlí plnou váhou ešte v tej 14 dňovej fáze, lebo bolo vonku mokro a lahko sa pošmykla jedna barla. Moje otázky: 1. Nakolko je odolný ten steh na menisku a mohlo sa stať, že som ho poškodil? 2. Je 14 dňová doba úplného nezaťažovania kolena dostatočná? Na internete som skor čítal o 3-4 týždnoch čiastočného zaťažovania kolena a až potom nasleduje plná záťaž. 3. Medzi jablčkom a stehennou kosťou mám poškodenie chrupavky 2. stupna. Femorotibialne mam poskodenie 1. stupna. Mohla by pomocť liečba kmeňovými bunkami, keď liečba vlastnou krvou vobec nezabrala? Vopred ďakujem za odpoveď S pozdravom

Odpověď odborníka:

U stehu menisku spíše zálěží na místě poranění menisku, lze předpokloádat, že sešití menisku nebylo mimovolným zatížením poraněno.. Plná zátěž opětně záleží na místě poranění menisku a tím i stehu menisku. Úplné odlehčení kolena nejméně 4 týdny, potom postupná zátěž kolena. Léčba kmenovými buňkami je v začátcích, spíše by připadala v úvahu implantace vlastní chrupavky. Tato implantace se ale provádí většinou jen na nosných kloubních chrupavkách. K těm určitě chrupvka femoropatelárního kloubu , tedy mezi čéškou a kondyly kosti stehenní, nepatří. Jinak podle místního nálezu odpoví váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: