Závratě, dušnost, vyšší tlak

Dobrý den. Už léta trpím závratí, dušností, bolestmi nohou, vyšším tlakem... absolvovala jsem snad všechna dostupná vyšetření. Podle nich jsem úplně zdravá. Ale i tak mám závratě, dušnosti, bolesti nohou, vyšší tlak... poslední dobou i šílené zimnice, při prudším pohybu či vstávání z postele i mžitky před očima, pocity na omdlení... Lékař napsal i prášky na psychiku. Žádná změna. Jsem zoufalá, z každého zaměstnání mě vždy vyhodí s tím že nestíhám... no jak by ano, když mám závratě, je mi zle. Vůbec nevím jak dál. Ráda bych se z toho nějak dostala a byla zase zdravá. Ale jak? Podle vyšetření zdravá jsem a tak nemám nárok ani na žádnou finanční podporu. Udělala bych cokoli být zase zdravá. Je nějaká šance? Zatím se můj zdravotní stav jen horší a všude mne mají jen za toho kdo simuluje a jen se mu nechce pracovat. Je nějaký recept jak zase své tělo dostat do formy? Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Chápu, že jste zoufalá. Přesto Vám recept na vyzdravení takto bohužel poskytnout nemohu. Píšete, že dle vyšetření jste zdráva - nicméně už to, že máte vyšší krevní tlak, znamená, že trpíte onemocněním. Užíváte na vysoký krevní tlak nějaké léky? Také neuvádíte, jaká vyšetření Vám byla doposavad provedena. Potíže, kterými trpíte, jsou nespecifické - mohou být příznakem řady různorodých stavů, od banálních po vážnější. Jednotlivé potíže spolu mohou a nemusí souviset. Často jsou podobné stavy skutečně projevem psychiky, nicméně to neznamená, že si musíte být psychické podstaty vědoma a že jste schopna ji ovlivnit. Vaši situaci by měl řešit lékař, který zná Vás a Vaši zdravotní historii, má k dispozici výsledky všech doposavad provedených vyšetření a na základě toho může provést úvahu, jakým směrem dále pátrat. Optimálně by mělo jít o Vašeho praktického lékaře a měla by jste v něj mít důveru. Samozřejmě to neplatí vždy, ale lékaři své pacienty zpravidla nepovažují za simulanty. I pokud by příčina potíží byla psychická, víme, že to je rovněž onemocnění, které je nutné léčit, nikoliv výmysl ze strany pacienta. Aby byly Vaše potíže označeny za psychické, musí být vyloučena řada onemocnění, které mohou podobné stavy navodit, od kupř. onemocnění srdce či cév přes hormonální či endokrinní poruchy po problémy s páteří....Nevím, do jaké míry to bylo učiněno. Pokud Vám lékař nasadil léky na psychiku, měl pro to nejspíše opodstatnění. Nevím, jaký konkrétní lék přesně užíváte a jak dlouho. Obecně je ale potřeba počítat s tím, že "léky na psychiku" nefungují hned, ale jejich efekt se rozvíjí pozvolna v průběhu řady týdnů. Také nemusí být účinný hned první lék, které je nasazen - někdy je potřeba zkusit jiný. Univerzální recept "jak dostat tělo do formy" bohužel není. Samozřejmě mohu doporučit zdravou životosprávu, vyváženou stravu bohatou na vitaminy, dostatečný přísun tekutin, pravidelnou pohybovou aktivitu, dostatek spánku a odpočinku ap., nicméně to jsou rady obecné. Zkuste tedy situaci znovu probrat s Vaším lékařem. Věřím, že najdete cestu a Vaše potíže se vysvětlí a vyřeší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: