Zdravotní rizika při navyšování inr warfarinem

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mojí matky (62 let), které diagnostikovali mutaci Leiden 5 homozygot + testy krve ještě odhalily nějaký problém s bílkovinami v těle, což je údajně pro cévní systém velký problém. Od mladého věku křečové žíly, velké bolesti cca od 40 let, ve 46 letech podstoupila sklerotizaci (účinek jen dočasný, jen asi 7 let bez potíží). 10/2007 menší zánět žil, poté 09/2009 závažný zánět žil s trombózou a krevními sraženinami v hlavním žilním systému (kvůli nedostatečné léčbě po dobu prvních dvou týdnů - brala jen vessel a detralex). Poté ihned nasazeny injekce do břicha a nakonec warfarin po dobu asi 4 měsíců. Poté bez léků a bez potíží. 08/2012 opět trombóza. Od té doby nepřetržitě na warfarinu. Díky tomu má velmi vysoké INR (chodí na testy každý měsíc a někdy 2,39, 2,75 a letos v září dokonce 3,68 - to byla zrovna na chirurgickém zákroku a kvůli tak vysokému INR velké potíže - krvácení pod kůži a asi 6 týdnů krvácení z rány. Chirurg jí údajně řekl, že tak vysoké INR je nehoráznost a lajdáctví její cévní lékařky, ke které chodí na ultrazvuk a kontroly každého půl roku. Taky řekl, že tak vysoké INR jí může způsobit obrovské komplikace. Prý je to zbytečné a stačilo by jí udržovat INR maximálně 2,00. Cévní lékařka ovšem tvrdí opak, prý je tak velká dávka vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu nutná. Tak komu mám věřit? Co je podle Vás při jejím zdravotním stavu nejlepší řešení? Není kvůli tak vysokému INR ohrožena? Dále mi tvrdí, že různé potraviny vůbec nemůže konzumovat. Když jí donesu např. hlávkový salát, tak to nechce, protože prý jí veškerá zelenina ovlivňuje INR. A takhle je to s 90% potravin! Vlastně tvrdí, že skoro nic co má ráda nemůže, protože to prý ruší nebo naopak zesiluje účinky warfarinu. Tak co tohle je za život, když člověk většinu normálních potravin nemůže? Je to podle Vás pravda, že velká část potravin nepříznivě ovlivňuje její léčbu? Existuje ještě nějaký jiný a lepší lék než warfarin? (i když by to nehradila pojišťovna, to je jedno)... Dále co byste v tomto zdravotním stavu doporučili za vyšetření? Myslím v rámci prevence infarktu, cévní mozkové příhody atd... Moc děkuji za odpovědi, jsem fakt bezradný. Nerozumím tomu a každý říká něco jiného...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu Váš problém, že každý říká něco jiného. Mohu Vám napsat zase další názor. Co se týká INR hodnoty mezi 2,0-3,0 se považují za bezpečné. Hodnota INR 3,68 je vyšší, ale jistě není život ohrožující, určitě bych to nenazval lajdáctví. Dle Vašeho sdělení je antikoagulační terapie nutná a trvalá. Co se týká přísunu potravin, já radím lidem, ať jedí, co mají rádi, ale žádné extrémy. Zelí, které si dáte 1x za týden určitě nerozhodí INR. Je potřeba jíst podobně a dle toho nastavit dávky Warfarinu. Existují nové léky na ředění krve, úhrada je vysoká a nemocný musí splňovat různá kritéria, aby mu byla hrazena pojišťovnou. Je možnost si léky platit sám. Jedná se o preparáty Xarelto, Eliquis. Zkuste se domluvit s cévní lékařkou, jaké jsou možnosti. Doporučuji jít na kontrolu spolu s maminkou. Někdy se stává, že si lidé zapamatují polovinu atd., poté vznikají další problémy. Držím palce, ať dobře pořídíte.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: