Zhorsujici se astigmatismus

Dobry den pane doktore, rad bych se vas zeptal na par veci. 1. Je mi 28 let. Je normalni ze se mi astigmatismus stale zhorsuje? Slysel jsem, ze by se uz vada mela ustalit. Zadne jine ocni vady nemam. 2. Muzu si za to sam, ze se mi astigmatismus zhorsuje, cim se zhorsuje? Ceho bych se mel vyvarovat? 3. Za zhorsenych svetelnych podminek / sera vidim hure nez ostatni okolo mne. Souvisi to s astigmatismem nebo bych mohl mit jeste nejaky dalsi ocni problem o kterem se nevi? Dekuji Vam za odpovedi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Jirko, astigmatismus má většinou stabilní hodnotu. Ale v brýlích se mlže navyšovat postupně, kvůli snadnějšímu přivykání. Pokud ale i přístroje hlásí zhoršování astigmatismu ve Vašem věku, tak je vhodné doplnit topografické vyšetření rohovky (pentacam, orbscan) k vyloučení specifických degenerací rohovky, které se mohou projevovat zhoršujícím se astigmatismem a také zhoršeným viděním za špatných světelných podmínek. Nicméně zhoršené vidění za šera může být zapříčiněno i nedostatečně korigovanou dioptrickou vadou (sférickou či astigmatickou). Pokud je rohovka bez degenerací, tak nemůžete vývoj astigmatismu ovlivnit. Ale obecně se nedoporučuje mnutí očí. V případě prokázání onemocnění existují ke stabilizaci astigmatismu zákroky.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: