Zjištění těhotenství a jeho následné řešení

Dobrý den, Zjistila jsem, že jsem v 8 týdnu těhotenství. Nedávno jsem na tom nebyla psychicky dobře, svůj podíl na tom měla práce, stres, vztah apod. A tak jsem začala krvácet, naštěstí to během dne přešlo. Proto by mě zajímalo, co krvácení znamená a jestli může nějak mě nebo plodu uškodit ? A kolikrát můžu maximálně během začátku těhotenství krvácet ? S přítelem vycházíme dobře, ale jsme oba docela mladí (já 21, on 22let) a proto nevím, jestli jsme oba na miminko připraveni. Já bych si ho moc přála, jenže nevím, jak to zvládneme. Mám dobrou práci, studuji VŠ, přítel taktéž pracuje. Když jsem mu oznámila, že jsem těhotná, byl docela překvapen, jak se to mohlo stát, protože již 5let užívám antikoncepci a ve většině případů používáme i kondom. (s přítelem spolu budeme 2 roky) Jenže jde vidět, že se na miminko těší, už vymýšlí, kde bude postýlka, jaký budeme mít kočárek apod. V tomhle jsem dost překvapená, protože takové chování bych do něj nikdy neřekla. :-) Pak je další věc, nevím, jak vysvětlíme ostatním, že v našem věku čekáme miminko a asi bychom si ho chtěli nechat ? Jeho rodiče mě mají rádi jako já je, jsou ve věku 40 a 45, moje mamka má 40let. A tak nevím, jak budou reagovat..?! V dětství jsem měla problémy s ledvinami, nyní mi pracuje jedna na 95%, druhá 5%, ale nemám žádné problémy. Proto se bojím, aby tento problém nemělo i mé dítě, je možné, že mi lékař doporučí, abych šla na potrat, protože je něco v nepořádku nebo se špatně vyvíjí ? Vím, nebo si aspoň myslím, že je vhodné, pokud bych šla na potrat ho udělat do 12. týdne těhotenství, ale zajímá mě, jestli je možné ho podstoupit i později ? Resp. kdy je hranice, že mi lékař tento úkon neprovede? Pokud bych samovolně potratila, co vše je nutné podstoupit, jaké jsou rizika a kolik tento úkon stojí ? Dále mě zajímá jak se pozná rizikové těhotenství ? Mockrát děkuji za odpověď. Přeji hezký den Alžběta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krvácení se může opakovat a nemusí (ale může) znamenat riziko pro plod. Váš gynekolog Vám vysvětlí, co máte v případě krvácení dělat. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti, každopádně neváhejte s návštěvou gynekologie. Ideální je nerkvácet vůbec, jinak maximální počet krvácení není nijak stanoven. Zda si miminko necháte nebo ne, záleží ve finále pouze na Vás. Je výborné, že se oba na miminko těšíte. To, že jste otěhotněla ve 21 letech, není nic zarážejícího - v tomto věku jste na vrcholu sil a na to, že v časopisech se píše, jak mají "všichni" dítě po třicítce, vůbec neberte ohled. Věk, kdy mít dítě, je zcela individuální, neřídí se to žádnou módou apod., a z hlediska těla je nejlepší mít dítě do 25 let věku, nejpozději do 30 let, pak už stoupá riziko vrozených vývojových vad (hodně stoupá po 35.roce věku)a také komplikací těhotenství a porodu. Takže pokud se na miminko těšíte, jistě najdete cestu, jak se o něj bez problémů postarat (koneckonců sama píšete, že máte dobrou práci i rodinu, což je skvělé), a rozhodně se nebojte - určitě to zvládnete. Koneckonců na přípravu máte celé těhotenství a po porodu je také dost času všechno postupně zvládnout. Co na to budou říkat ostatní, je naprosto jejich věc. Dítě v 21 letech není nic zvláštního a podívejte se na to třeba takto: po dostudování VŠ už budete mít "školkové dítě", takže budete moci slibně rozjet kariéru (když budete chtít), zatímco kolegyně se teprve budou snažit otěhotnět. Co se týče ledvin, určitě o tom informujte gynekologa. Ledviny jsou v těhotenství vystaveny zvýšené zátěži a jelikož Vám pracuje pořádně jen jedna ledvina, velmi pravděpodobně budete tzv. na rizikovém těhotenství = budete mít omezený režim (= omezení zátěže, co se týče námahy, např,sportu) a budete častěji sledována v poradně. Co se týče plodu, během těhotenství je několik kontrol (těhotenský skrínink; dítě se kontroluje ultrazvukem), kontroluje se i stav ledvin dítěte. Věřím, že se Vaše miminko bude vyvíjet v naprostém pořádku. Pokud by se během těhotenství zjistilo, že něco v pořádku není, ošetřující lékař Vás bude informovat o dalším postupu. Co se týče potratu, na žádost těhotné se provádí do ukončeného 12.týdne, po 12.týdnu sice je možný také, ale jen ze zdravotních důvodů. Potrat na žádost stojí řádově tisíce (ale nepředpokládám, že na něj půjdete, když se na mimi těšíte a přemýšlíte, jak si ho nechat. Uvažte také, že potrat je nevratný a že může mít za následek neplodnost; další rizika při zákroku je infekce, protržení dělohy, krvácení).Při samovolném potratu se zkontroluje, je-li vše v pořádku (zda plod odešel celý a zda je děloha atd.v pořádku, hlavně co se týče krvácení). Riizkové těhotenství je označení pro těhotenství, kde je zvýšené riziko komplikací - pozná ho gynekolog podle klinického stavu těhotné.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x