Zlatý streptokok

Dobrý den, měla jsem zánět dutin. Na které jsem brala antibiotika Megamox 1g na 7 dní. Poté mě s výtěru v krku našli Zlatého streptokoka. Celou dobu mě provázeli teploty 37- 37,5 C. únava. Antibitika jsem dobrala před týdnem. Zánět dutin již nemám, ale únava a teploty mám pořád. Lékař mě po dobrání léků uschopnil. Je to normální stav po nemoci ? Byla jsem doléčena nebo ne ? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to, že po léčbě zánětu dutin (tedy dle Vašeho popisu zánětu dutin s předpokladem bakteriální infekce - i když Vámi udávaná jen lehce vyšší teplota by pro to nebyla zcela typická...) přetrvává únava, se dá považovat za normální, přetrvávání teploty již méně. Nutno poznamenat, že antibiotikum Megamox sice na obvyklé bakterie působící zánět dutin funguje dobře, ale není lékem první volby a když už, je nutné ho podávat v dostatečné dávce - nikoliv 1 tbl. po 12 hodinách, jak obvykle uvádí příbalový leták, ale 1 tbl. po osmi - u člověka průměrné hmotnosti... Pokud toto nebylo dodrženo a skutečně se jednalo o bakteriální zánět dutin, mohou přetrvávající lehce zvýšené teploty znamenat nedoléčení nemoci. Ohledně výtěru z krku - provádět jako kontrolu po léčbě zánětu dutin výtěr z krku je k ničemu a nedá se z toho nic vyvozovat - zlatý stafylokok (nejde o streptokoka, ale stafylokoka...) "bydlí" v krku celé řady zcela zdravých lidí a domnívám se, že jde ve Vašem případě o vedlejší nález, který nemusíte nijak řešit a s Vašimi teplotami nesouvisí. Necítíte-li se tedy dobře, zajděte znovu za svým lékařem, ať vás prohlédne znovu, jinou lepší radu Vám bohužel v tuto chvíli nedám. Snad se Vám brzy uleví! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: