Zlomenina 6ti obratlů

Dobrý den,syn měl v únoru úraz-roztříštěná zlomenina dvou obratlů hrudních a čtyř bederních.Doposud má korzet a za 4 týdny jde na kontrolu.Chtěla jsem se zeptat jestli bych měla požádat kontrolní vyšetření magnetickou rezonanci nebo jen RTG.Při RTG v den úrazu bylo zjištěno že je zlomený jeden obratel a až po mag.rezon. se ukázalo 6 zlomených obratlů.Velký rozdíl při tak závažném úrazu.Toto vyšetření tedy i při kontrole může ukázat jasněji špatné zhojení které může mít pozdější nemalé následky.Bojím se ze dvou důvodů,synovi je 11 let tak jestli při růstu budou komplikace a druhý důvod je že moje maminka byla na operaci s páteří před dvěma lety ted má velké komplikace.Prosím a jeké z těchto dvou vyšetření je méně nebezpečné pro dítě (myslím zářením).velice děkuji za odpověd Hana

Odpověď odborníka:

Čím méně jakéhokoliv záření tím lépe. Dodatečně zjištěné zlomeniny nemusejí být nejzásadnější, ale diagnozu je třeba vždy provést co nejpřesněji. Váš lékař musí posoudit nutnost dalšího rtg snímkování, většinou se kontroluje jen omezeněji při stabilní zlomenině nebo dalšího vyšetření magnetickou rezonancí. Náročnější MR se provádí jen podle nutnosti další , potřebnosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: