Zlomenina paže

Dobrý den, chtěl bych poprosit o zhodnocení stavu mé zlomeniny. Nacházím se momentálně v zahraničí a způsobil jsem si zlomeninu paže při snowboardování. Byl jsem před 20ti dny ošetřen, zlomenina byla narovnána a vložena do sádry bez operace. Právě jsem se vrátil z kontrolního rentgenu a namísto sádry mi byla nasazena dlaha. Doktor mi zde s nadšením řekl že je na snímku vše v pořádku a zaručuje 95% funkčnost/hybnost ruky po zotavení. Mě přišel aktuální snímek poněkud znepokojující, proto bych Vás rád poprosil o Váš názor.Velice nerad bych zbytečně něco zanedbal v prvopočátcích. Nalevo pohled zčela, napravo zboku. Samotná nervová soustava se zdá být neporušena, mám prokazatelnou hybnost všech prstů, cítím doteky po celé ruce, zápěstí momentálně lehce ztuhlé. Otok se projevil po prvních 4 dnech, po uplynutí dalších cca 10 dnů bez jakýchkoliv známek otoku. Asi po 14ti dnech jsem přestal pociťovat pohyb a střídavý dotyk kostí, vyhnutí spodní části kosti bych tedy nepřipisoval pozici ruky při rentgenu. Troufám si tedy tvrdit že v této pozici kosti zatuhly a začaly srůstat. Při použití síly a pokusu pohnout se spodní částí zlomeniny a narovnání taktéž nepociťuji žádný pohyb. Naléhat na opětovné zlomení a fixaci, žádat operativní řešení, či věřit zdejším doktorům že se vše postupem času spraví a kosti se navzájem přitáhnou? Děkuji

Odpověď odborníka:

Tento typ zlomeniny je skutečně mnohem vhodnější k provedení operařní fixace. Požádejte co nejdříve vašeho lékaře, nejlépe zítra , ke zhodnocení stavu. Vyšetření klinicky a provedení rtg snímku případně CT vyšetření. Pokud nejsou známky tvorby svalku a zlomenina bude pohyblivá je ještě nyní vhodné zlomeninu operačně pevně fixovat. Je třeba podotknout, že doba 20 dnů po vzniku zlomeniny je období pro operaci méně vhodné, vždy lépe operovat co nejdříve. I bez operace se dříve ale tyto zlomeniny hojily, ale zdlouhavě a s posunem úlomků. Proto ta důležitost klinického lékařského posouzení stavu a případně nový rtg snímek pažní kosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Atopický ekzém může zkomplikovat infekce
Články: Atopický ekzém může zkomplikovat infekce
Pro svůj vznik v prvních...
Spála
Články: Spála
Spála je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Články: Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Chirurgická léčba pupeční...
Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Články: Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Hypertenze (vysoký krevní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: