Zlomenina pažní kosti

Dobrý den. V březnu 2013 jsem si na lyžích zlomila levou pažní kost. Šlo o tříštivou zlomeninu, kdy pažní kost zůstala na tři části (část kosti se mi vylomila). Do ruky mi byla jako výztuž kosti voperována dlaha a skrs kost mi prochází 9 šroubů. V březnu 2014, tedy po roce, mám jít na další operaci, kdy mi má být dlaha a šrouby vyndány. Doslechla jsem se, že vyndavání šroubů z kosti více než po roce je velmi bolestivé, bylo mi řečeno, že dlaha a šrouby jsou v kosti zarostlé, tudíž se musí z kosti osekat a tím se oseká i část kosti, což způsobuje následnou bolest. Chtěla bych se zeptat na Váš názor na tuto operaci, je opravdu tak bolestivá? A je vyndání dlahy nutné? Jaké by to pro mě mělo následky, kdybych si dlahu nenechala vyndat? Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kristýno. Obecně se dnes spíše cizí materiál včetně dlah z těla nevyndavá, pokud samotný kov nezpůsobuje žádné problémy, napříkad bolestivost, omezení pohybu, zánět a podobně. Jsou pracoviště, které vyjmutí kovu po roce preferují, je to v souladu s předchozím názorem, že cizí materiál by se měl z těla apriori po zhojení zlomeniny zase vyjmout. Tedy ani jeden přístup není v zásadě špatný. Určitě bych se ale neobával toho, že by Vás měla po vyjmutí bolet samotná kost. Bolestivost bude způsobena spíše chirurgickým přístupem (řezem) a po čase jistě zmizí. To je individuální. Nemohu na dálku hodnotit Váš konkrétní případ, který neznám a nemám k dispozici rentgenové snímky. Pokud váháte, doporučím druhý názor na jiném pracovišti, kde Vás klinicky vyšetří, prohlédnou si rentgenové snímky a vyhodnotí, zda je vyjmutí opravdu nutné. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: